keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Spelttibrowniet

Niinpä niin, enhän minä pysty viettämään suklaatonta tammikuuta, se ei vain onnistu. Ihan liikaa tulee kaikkia herkullisia ideoita, kuten nyt speltin käyttö brownieissa. Olen ihastunut spelttiin, se tuo makua ja on helppokäyttöistä vehnän korvaajaa, kun haluaa vaihtelua. Ja onhan se terveellisempääkin kuin vehnä, näin saa illuusion siitä, että nämä browniethan ovat suorastaan terveellisiä. Suklaaton ajattelu lensi romukoppaan, elämässä pitää olla jotain herkkuja, edes vähän.



115 g maidotonta margariinia tai voita
100 g tummaa suklaata, maidotonta tarvittaessa
2 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
1,75 dl spelttijauhoja (Birkkalan puolikarkea)
ripaus suolaa
0,5-1 dl mantelirouhetta
3 isoa kananmunaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota tai leivinpaperoi n. 24 cm x 24 cm vuoka.

Sulata miedolla lämmöllä kattilassa margariini. Lisää joukkoon suklaa sulamaan. Sekoita kulhossa sokerit, kaakao, spelttijauho, mantelit ja suola. Lisää joukkoon suklaarasvaseos sekä kananmunat. Kaada taikina vuokaan ja tasoita.

Paista keskitasolla noin 15-20 minuuttia. Brownien kuuluu jäädä vähän kosteaksi paistotulokseltaan.

Tässä pikkuisen tietoa speltistä:

Speltti on yksi vanhimmista ihmisen viljelemistä viljoista. Se on vehnän sukulainen. Täysjyväspeltissä on runsaasti kuituja ja proteiinia. Spelttiä voi käyttää monenlaisessa leivonnassa, erilaisia spelttituotteita löytyy nykyään runsaasti tuotemerkkinä mm. Birkkalan tila.
Huom! Speltti sisältää gluteenia. 

4 kommenttia:

  1. oii,sinäkin olet siis ihastunut spelttijauhoihin! Niin minäkin. Spelttijauhoilla sai aivan ihanan rahkapiirakan pohjan. Nämä brownietkin kuulostavat tosi hyviltä,pitää testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli varmasti ihana piirakan pohja. Speltti on niin hyvää ja sopii moneen paikkaan. Kaapista alkaa löytymään speltti sitä ja speltti tätä pakettia. Spelttihiutaleistakin tulee tosi maukas puuro.

      Poista
  2. Kyllä, kyllä jälkkäriä pitää saada joka päivä, edes vähän. Suklaanhimosta pääsin eroon jokunen vuosi sitten mutta esim. marja- ja hedelmäpiirakat maistuvat aina. Spelttiä käytetään meilläkin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, jälkkäriä pitää saada. Nopeimmin meillä häipyy jääkaapista sitruunaiset leivonnaiset ja porkkanakakku. Nostan hattua suklaanhimosta pääsemiselle! Itse en varmaan koskaan pääse irti. En syö suklaata sellaisenaan kuin joskus, mutta mutta. Se leipominen ja konvehtien teko. Rakastan katsoa miten suklaa sulaa, pelkästään se väri on niin kaunis. Puhumattakaan suklaan ominaisuuksista, mitä kaikkea siitä pystyykään tekemään. Uusia ideoita, ihania makuelämyksiä ja vaikka mitä. Kuten huomaat, suklaaholismini on erittäin pahaa laatua.

      Poista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Taco-kanarulla

Lapsi on äidilleen näemmä lapsi, vaikka lapsi lähentelee keski-ikää. (Saanen huomattaa, että keski-ikä alkaa nykyään myöhemmin kuin aiemmin....