Ruususen petit foursit

Yhdet lempimarjoistani alkavat kypsymään. Vadelmat ovat niin ihania pienellä kirpeydellä ja herkullisella aromillaan. Joka vuosi teen pienen annoksen vadelmaviinietikkaa ja muuten säilön vadelmat hillona tai ihan vaan sellaisenaan pakastettuna. Hilloja on kiva käyttää leivonnaisissa aina silloin tällöin.

Nämä pienet ihanat herkkupalat, petit foursit, ovat suloista tarjottavaa. Aina niitä ei ole tarpeen kuorruttaa kokonaan. Ne ovat kauniita ihan ilman upotusta tomusokeriseokseen ja marsipaaniin. Joskus sitä vaan vähemmän on enemmän.

Pohja
n. 20-30 leivosta koosta riippuen

4 isoa kananmunaa
1,5 dl sokeria
50 g voisulaa tai maidotonta margariinisulaa
1,5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta, jos teet gluteenittomana
0,5 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leivinpaperoi pelti. Sekoita jauhot ja leivinjauhe yhteen. Sulata rasva. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, kestäväksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Nostele varoen joukkoon rasva ja jauhoseos. Kaada taikina pellille. Paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä.

Kasaaminen

pohja
kostutusseos, esim. vettä ja alkoholia
hyvää hilloa 1-2 dl
marsipaania

Kuorrute
tomusokeria
2 dl 
tilkka makuainetta, esim. rommi, ruusuvesi, likööri, mehu
vettä niin paljon, että saat hyvän valuvan tahnan


Leikkaa pohja viivotinta apuna käyttäen suikaleiksi. Kostuta kevyesti. Käytin kostuttamiseen laimeaa sitrusliköörivettä. Välissä on vadelmahilloa. Laitoin päällekkäin neljä kerrosta. Laita jääkaappiin vetäytymään. Voit tehostaa vaikutusta kevyellä painolla päällä. 


Kun pötköt ovat hieman kiinteytyneet, laita päälle marsipaanimassaa. Leikkaa kauniiksi ja tasakokoisiksi paloiksi. Valuta päälle vesitomusokeriseosta. Sekoita siis yhteen tomusokeria ja vettä, jotta saat kauniisti valuvan tahnan. Käytin seoksen maustamiseen ihan pikkuriikkisen ruusuvettä. Sen voi maustaa myös alkoholilla tai mehulla. Värjätä voi halutessaan elintarvikeväreillä. Koristele syötävillä kukilla tai esim. pähkinöillä, suklaarouheella, yrteillä tai marjoilla. Koristella voi millä vaan itse haluaa.

Suloisia, niin suloisia ruusunnuppuja. Väkisinkin tulee Prinsessa Ruusunen mieleen.

Hyvä hillo on ehdoton maun tuoja näin yksinkertaisissa leivonnaisissa. Muuten maku jää tylsäksi ja laimeaksi. Ohut kerros moussea tai jotain maistuvaa kreemiä sopii myös väliin. 

Toivottavasti huomenna saan muutakin kuvattavaa kuin leivonnaiset. Suunnitelmissa metsäretki ja Chililään kurkistelua. Pitäkääpä peukkuja sienien suhteen! Pihassa piipahtanut ritariperhonen aiheutti pienen toiveen perhosten bongaamisessa. Ihanaa, kun on viimeinkin kesä!




Kommentit

  1. Oi, miten kauniita!
    Metsäretki on meilläkin suunnitteilla. Ainakin Keljonkankaan - Kinkomaan alueella näytti tänään pyörälenkillä paljon sienevämmältä kuin vajaa viikko sitten. Varsinkin haperoita näkyi paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Metsäretki oli aika turha. Yksi vakipaikoista oli harvennushakattu. Täällä on ihan järkyttävän paljon hakkuita. Tottakai metsää pitää hoitaa ja rahaakin saada jostain, taloustilannekun voi vaikuttaa tai sitten se vaan tuntuu siltä. Pitää vaan hakea uusia sieni- ja marjapaikkoja lisää.

      Poista
    2. Hakkuita on ihan tolkuttoman paljon. Meiltäkin on tuhottu ties kuinka monta hyvää sienipaikkaa. Retkeilimme tänään Saarijärven lähellä. Maisemat olivat hienot mutta saalista ei tullut mitään.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

-ton Mokkapalat (munaton, gluteeniton, maidoton)

Hapanimelä kastike kiinalaiseen tyyliin

Piparkakut ja taatelikakku (munaton, maidoton, gluteeniton)