sunnuntai 23. elokuuta 2015

Chili con carne ja Heinän puutarha

Tämä kesä on aiheuttanut harmaita hiuksia monelle kotona chiliä kasvattavalle. Kylmyys, ei viikkoihin aurinkoa ja jatkuva sade jarruttivat chilien satoa. Nyt omissa puskissa on kymmeniä ellei satoja pieniä podeja, mutta riittääkö aika vai ei, kas siinä pulma. Pelastus onneksi löytyy, enkä nyt tarkoita hollantilaisia kitkerän makuisia "punaisia" chilejä. Sen sijaan olen ainakin täältä Keski-Suomesta löytänyt yhä useammasta kaupasta Heinän puutarhan laadukkaita kotimaisia chilejä, jotka ovat oikeasti hyviä. Lajikkeet ovat maukkaita, potkua on, jos valitsee tulisia lajikkeita ja laatu on muutenkin hyvä. 

Koska en ole ollenkaan varma omasta sadosta, tilasin Heinän puutarhalta isommat chilisatsin. (Huom, tämä ei ole mainospostaus. Olen vaan taas kerran erittäin tyytyväinen suomalaisen firman toimintaan ja haluan kertoa siitä teille.) Siitä riittää säilöttävää ja heti käytettävää. En voinut olla tekemättä chili con carnea, vaikka se tällä hetkellä tuottikin hieman vaikeuksia (postauksen lopulla kerron miksi). En ole koskaan tehnyt niin herkullista chiliä kuin Manzano Red-lajikkeesta tuli. 

Monelle chili on vain pelkkää tulisuutta, asiaan enemmän perehtyneet ovat huomanneet, että makuja ja poltteen tyyppejä on erilaisia. Chileissä voi havaita hedelmäisyyttä sitruunan, omena tai vaikkapa aprikoosin aromina. Niissä on viipyilevää poltetta, äkillistä tulisuutta, jotkut lajikkeet ovat ihan tulettomia ja osa on jopa ihan makeita. Chileissä on huomattavasti enemmän variaatioita kuin mitä ikinäkään voisi kuvitella kaupan heviosastolla.

Chili con carne

Monella on oma reseptinsä chili con carnen tekoon. Minäkin teen parilla eri tavalla, tämä on niistä suosikkini. Tässä reseptissä on muutama oleellinen asia. Liha pitää ruskistaa huolellisesti pienissä erissä, että saadaan maistuva paistopinta. Lisäksi pitää käyttää hyvää chiliä. Älkää huoliko, Heinän puutarhan chilejä on näkynyt monissa kaupoissa. Puutarhan Facebook-sivulta voi käydä tarkistamassa, että onko Chili Baari mahdollisesti tulossa lähistölle. Ja onhan minulla tietenkin salainen ainesosa, kuka arvaa? No tottakai suklaata pitää laittaa chiliin. Mutta älä laita mitä tahansa, tumma, ei kovin makea on oikea valinta. Sitten asiaan viimeinkin:

1 rkl ruokaöljyä
3-4 rkl pekonikuutioita
700 g paistijauhelihaa (nauta)
1-3 Manzano Red -chiliä, tai jotain muuta hyvää chiliä
1 sipuli hienona silppuna
valkosipulia maun mukaan
400 g tomaattimurskaa
400 g  kidneypapuja (kypsinä tölkistä tai itse liotettuja ja keitettyjä)
3-4 dl lihalientä (tai kokeile joskus olutta tilalla)
suolaa, pippuria maun mukaan
0,5-1 tl korianteria
0,5-1 tl jeeraa
1 rkl paprikajauhetta
pari lirausta worchester-kastiketta (jos teet gluteenittomana, tarkista sopivuus)
1-2 pala tummaa hyvää suklaata
(Lisää halutessasi chipotlea, oreganoa tai muita haluamiasi mausteita)

Kuumenna pannu kuumaksi. Laita siihen öljy pieni tilkka. Paista pekonia hetki, lisää joukkoon osa jauhelihasta. Ruskista hyvin. Siirrä kattilaan. Paista loput jauhelihasta erissä, lisää johonkin erään sipulit sekä chili paistamisen loppuvaiheessa. Kaada paistetut lihat kattilaan. Lisää joukkoon tomaattimurska, pavut, lihaliemi (tai olut) ja muut mausteet paitsi suklaa. Anna chilin kiehua rauhallisesti kuplien ainakin tunnin, tai kahden ajan. Lisää viimeisen vartin aikana suklaa. Lisää nestettä tarvittaessa. Chilin ei ole tarkoitus jäädä vetiseksi, sen on hyvä olla aika paksua.

Tarjoile esimerkiksi tortilloiden täytteenä tai maissilastujen kanssa.



Kuvissa olevat chilit löytyvät lajikekuvauksineen täältä: http://www.chilit.info/keskituliset-chilit

Tässä alapuolella olevassa kuvassa on Heinän puutarhan chilejä. Kuvassa näkyy myös muutama kaupasta ostettu ko. firman chili. Tilaus puutarhalta onnistui hyvin ja chilit tulivat nopeasti ja tuoreina. Hienoa työtä!
Tässä ihan etualalla näkyy Aji Cristalia. Se on omasta mielestäni raikas, mehevä ja hedelmäinen. Tulisuutta löytyy. Aji Cristal on sellainen joka paikan chili.

Manzano Red on todella mehevä ja hyvänmakuinen chili, poltettakin on. Katso kuinka paksu malto! Tästä chilistä olen tehnyt parhaan Chili con carnen. Tänä iltana teen tästä tuoresalsaa. Mmmmmm.

Manzano Orange, taas paksumaltoisempi ja mehevä chili. Nämä ovat ihan toista kuin kauppojen hollantilaiset punaiset chilit. Kyllä Suomessa osataan chilinkasvatus! 

Starfish näyttää hauskalta! Maku on hieman omenainen ja ai että, kun tämä maistuu hyvältä lämpimissä leivissä! Olen ihan koukussa!

Orange Flamen tuoksuun rakastuin. Se on viettelevä. Tämä on myös sellainen jokapaikan chili, ainakin minulle. Maussa on löydettävissä paprikaa.

Täytetyissä Manzanoissa on potkua. Halkaisin chilit, poistin siemenet ja keskellä olevan seinämän. Laitoin pohjalle lusikallisen pippurituorejuustoa, sitten lusikallinen tai kaksi Chili con carnea. Päälle juustoraastetta ja sitten vartiksi uuniin tai grilliin. Sitten syömään! Näissä on hyvä olla chilipää. Jos olet tottumaton, valitse miedompi täytettävä lajike.

Onneksi on Heinän puutarha, kun omat chilit näyttävät vielä tältä. Cherry Bombissa isoin on kuvassa näkyvä.

Scotch Bonnet Redissä on kymmeniä pieniä podin alkuja.

Pieniä alkuja on kaikissa chileissä, jopa chinenseissä kymmeniä ellei satoja. Olisi nyt edes kuukauden päivät lämmintä, jookosta!

Ai niin. Se syy miksi en ole kirjoittanut hetkiis. Neidin nukkumattomuuden takia en ollut ihan hereillä kokkaillessani. Otin uunista vuoan, laskin hellalle ja alle minuutin päästä otin vuoan nostaakseni sen pöytään, paljaalla kädellä... AUTS! Älä katso viimeistä kuvaa, jos palovammat huimaavat. Minulla on näitä ihania koristepalleroita ja voin kertoa, että ne ovat todella kipeitä. Nyt alkaa vähäsen helpottamaan ja pystyn jo näpyttelemään näppistä. Se on hyvä juttu, koska minulla on pari todella ihanaa leivontaohjetta kirjoittamatta. Niiden kanssa palaan asiaan toivottavasti piankin. (Kunhan palleroiset eivät päätä tulehtua...)

Aurinkoista sunnuntaita kaikille!



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...