keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Appelsiinisuklaaleivokset

Jostain syystä olen kärsinyt valkoisen paperin kammosta. En ole tiennyt mitä kirjoittaisin. Minulle se on hyvin harvinaista, sillä yleensä kirjoitan ja paljon pitkiäkin tekstejä ilman vaikeuksia. Nyt vaan ei ole pariin päivään irronnut. Olen jopa vältellyt blogin avaamista. Kertomistakin olisi paljon monenmoisesta, mutta en ole vaan saanut kirjoitusintoa päälle.

Voisin hyvin kertoa Neidin lasten suusta kommenteista, sillä jokainen kotikeittiömestäri haluaa kuulla lapseltaan - Äiti, nyt sinä onnistuit ruoanlaitossa. Harmi vaan, että tarjolla oli kiireessä haettu hampurilainen. Itsetunnon kohotusta parhaimmillaan, etten sanoisi. Eikä tämä ollut siltä päivältä ainoa letkautus. Armas tyttäreni, tuleva vitsiniekka, joka muistuttaa äitiä siivotessa, että ei, ei sitä vanhaa lelua saa heittää roskiin. Se pitää myydä. Olen hyvin paljon myynyt ja kierrättänyt Neidin tavaroita eteenpäin ja se näkyy jo lapsessakin. Liekö sittenkin tuleva kauppias?

Voisin myös kertoa ihanista tryffelituotteista, jotka tilasin maailmalta. Suomesta kun on ollut todella vaikea saada laadukasta tryffeliöljyä, joka olisi ihan aitoa tavaraa. Jätän sen kuitenkin odottamaan, koska haluan kirjoittaa samalla siihen ihanan ohjeen. 

Ja onpa meillä tehty mutakakkuakin. Ihan kirjaimellisesti. Helmikuun uusikuu (parasta kylvöaikaa vanhan kansan mukaan.) lähestyy ja silloin aion kylvää chilin siemenet. Tämä pöffeli paistoi sitten mullan. Viime vuonna sain mullan mukana taimipoltteen ja haluan välttyä siltä ongelmalta tänä vuonna. Purkit on puhdistettu kloriitilla ja multa steriloitu uunissa (125 astetta 25 min on oma ohjeeni hommaan). Neiti kyllä moitti minua ja sanoi ettei multaa voi paistaa. No, voihan sitä paistaa, varsinkin kun seuraavana ohjelmassa oli uunin perinpohjainen kuuraus. Niin ja chileistä vielä. Satuin sitten ihan vahingossa tilaamaan paria lajiketta lisää... Mutta niistäkin lisää myöhemmin.

Enää ei taida valkoisen paperin kammo vaivata. Sen sijaan olen takaisin oma itseni ja kirjoittelen liiankin laveasti. Jos yritän nyt kertoa vielä tämänkertaisen reseptin taustaa ja ideaa. Halusin tehdä munattoman leivoksen, joita pystyisi tekemään kerralla monta. Halusin myös leivonnaisen, jota ei edes aavistaisi erikoisruokavalioon sopivaksi. Voin kertoa, että Neiti oli haltioissaan, kun hän sai "aikuisten herkkua". Hän on nimennyt kaikki vähän erilaiset aikuisten ruoiksi. Hän kun meinaa, että hän voi aikuisena syödä sitä, tätä ja tota. Toivottavasti niin käykin. 

Kakku kannattaa kasata toisessa järjestyksessä kuin kuvassa. Kuvauksellisista syistä halusin kokeilla suklaakerrosta välissä. Vähän hankalaa, mutta hyvää. Suklaana kannattaa käyttää laadukasta tummaa suklaata. Liian vaalea suklaa jää pehmeäksi.

Pohja

200 g voita
1 dl tomusokeria
3 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl appelsiininkuorta hienona raasteena
----
0,5-0,75 dl appelsiinimarmeladia

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Levitä leivinpaperi 24 cm x 24 cm vuokaan. Vaahdota voi ja tomusokeri. Lisää joukkon appelsiininkuori ja jauhot. (Jos haluat ekstramakua, kokeile laittaa taikinaan 0,5 tl roseepippuria. Se toimii yllättävän hyvin, varsinkin jos suklaakerroksen päälle ripottelet vähän sormisuolaa ja pippuria.) 

Painele taikina vuokaan ja paista 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä. Levitä sitten päälle 0,5-0.75 dl appelsiinimarmeladia.

Appelsiinikerros

200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sokeria
1 rkl raastettua appelsiininkuorta
1,5 dl vispikermaa

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Lisää joukkoon sokeri ja appelsiininkuori. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon vielä kermavaahto nostellen ja sekoita tasaiseksi. Levitä appelsiinitäyte pohjan päälle.

Suklaakerros

0,5 prk kondensoitua maitoa
200 g hyvää tummaa suklaata
0,75 dl appelsiinimarmeladia

Mittaa maito ja suklaa kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä kunnes suklaa sulaa. Lisää joukkoon appelsiinimarmeladi ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä tovi ja levitä sitten appelsiinitäytteen päälle. Liian kuumana sitä ei kannata laittaa ettei toinen täyte sula.

Anna hyytyä jääkaapissa yön yli tai vähintään kahdeksan tuntia.

Olisin myös voinut kirjoittaa keksinnöstäni. Testailen appelsiiniuutteen tekemistä. Tällä hetkellä vaikuttaa hyvältä. Laitoin kahteen desilitraan vodkaa (alkoholipitoisuus 40% tai yli) yhden ison appelsiinin kuorisuikaleet. Parin viikon maustumisen jälkeen olen kokeillut tavaraa ja appelsiinin maku tulee hyvin leivonnaisiin. 
2 dl vodkaa + 1 ison appelsiininkuori + pari viikkoa maustumisaikaa = ihana appelsiiniuute leivonnaisiin








Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...