Angel food kuppikakut
n. 12 kpl keskikokoisia
4 isoa valkuaista
0,75 tl viinikiveä (kysy apteekista tai leivontatarvikeliikkeestä)*
pieni ripaus suolaa
50 g sokeria
---
50 g jauhoja
100 g sokeria
1 tl vaniljasokeria/-uutetta
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Levitä vuoat pellille. Jos käytät paperisia, laita niitä kaksi päällekkäin. Siivilöi yhteen jauhot, sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa valkuaiset puhtaassa ja kuivassa kulhossa valkoiseksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon viinikivi ja suola. Vatkaa vielä muutama minuutti. Lisää sitten joukkoon sokeri hitaasti koko ajan vatkaten. Vatkaa vielä 4-5 minuuttia.
Nostele sitten joukkoon jauhosokeriseos sekä vaniljauute/-sokeri. Jaa taikina vuokiin, vuoat saavat tulla aika täyteen, nämä eivät nouse ihan kauheasti. Paista uunin keskiosassa noin 15-17 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin keltaisia. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.
Marjajauhekuorrutus
150 g voita huoneenlämpöisenä tai maidotonta margariinia
n. 300 g tomusokeria
0,5-1 dl hyvää marjajauhetta
1 tl vaniljauutetta
1 tl sitruunan/appelsiinin kuorta, jos haluat
1 tl vettä tai mehua, jos kuorrute on liian paksua
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon marjajauhe ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Lisää tilkkanen vettä varovasti, jos kuorrute on liian paksua. Väriä voi korostaa elintarvikevärillä halutessaan.
*Viinikivi eli cream of tartar on Suomessa kiven alla. Sitä joskus löytää apteekista, leivontatarvikeliikkeestä tai esimerkiksi Behnfordsilta. Varmimmin saa ulkomailta tilaamalla. Viinikiven tehtävänä on stabiloida valkuaismassaa. Sitä voi yrittää korvata tässä reseptissä käyttämällä 1 tl sitruunamehua, mutta en takaa niin kuohkeaa lopputulosta kuin viinikivellä.