tiistai 10. helmikuuta 2015

Enkelin kuppikakut

Unelman kevyttä ja pehmoisen pehmoista, ilman kuorrutetta vähäkalorista ja -rasvaistakin. Ystävänpäivän kuppikakkujen ei ole pakko olla kaikella mahdollisella ladattuja, kevyempiäkin voi joskus tehdä. Kuorrutteisiin sain hyvän ajatuksen, joka helpottaa niiden tekemisessä. Voisokerikuorrutus tuppaa juoksettumaan, kun siihen lisää marjasosetta. Sitkeällä vatkaamisella tilanteen saa yleensä kuriin, mutta on helpompikin keino, nimittäin marjajauheet. Niissä on tiivistettynä paljon makua ja väriä, lisäksi koostumus on kuiva, joten se ei löysennä kuorrutusta. Parhaimman makuinen kuorrute tulee pakastetekuivatuista ja jauhetuista marjoista.

Angel food kuppikakut
n. 12 kpl keskikokoisia 

4 isoa valkuaista
0,75 tl viinikiveä (kysy apteekista tai leivontatarvikeliikkeestä)*
pieni ripaus suolaa
50 g sokeria
---
50 g jauhoja
100 g sokeria
1 tl vaniljasokeria/-uutetta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Levitä vuoat pellille. Jos käytät paperisia, laita niitä kaksi päällekkäin. Siivilöi yhteen jauhot, sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa valkuaiset puhtaassa ja kuivassa kulhossa valkoiseksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon viinikivi ja suola. Vatkaa vielä muutama minuutti. Lisää sitten joukkoon sokeri hitaasti koko ajan vatkaten. Vatkaa vielä 4-5 minuuttia. 

Nostele sitten joukkoon jauhosokeriseos sekä vaniljauute/-sokeri. Jaa taikina vuokiin, vuoat saavat tulla aika täyteen, nämä eivät nouse ihan kauheasti. Paista uunin keskiosassa noin 15-17 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin keltaisia. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

Marjajauhekuorrutus

150 g voita huoneenlämpöisenä tai maidotonta margariinia
n. 300 g tomusokeria
0,5-1 dl hyvää marjajauhetta
1 tl vaniljauutetta
1 tl sitruunan/appelsiinin kuorta, jos haluat
1 tl vettä tai mehua, jos kuorrute on liian paksua

Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon marjajauhe ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Lisää tilkkanen vettä varovasti, jos kuorrute on liian paksua. Väriä voi korostaa elintarvikevärillä halutessaan. 


*Viinikivi eli cream of tartar on Suomessa kiven alla. Sitä joskus löytää apteekista, leivontatarvikeliikkeestä tai esimerkiksi Behnfordsilta. Varmimmin saa ulkomailta tilaamalla. Viinikiven tehtävänä on stabiloida valkuaismassaa. Sitä voi yrittää korvata tässä reseptissä käyttämällä 1 tl sitruunamehua, mutta en takaa niin kuohkeaa lopputulosta kuin viinikivellä. 




Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...