sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Tryffelöity tattibrulee

Kuten tiedätte, rakastan sieniä. Rakastan niiden makua ja tuoksua sekä sieniruokien kokkailua. Ennen kaikkea rakastan niiden poimimista. Kantarellit, torvisienet, herkkutatit, suppilovahverot, rouskut ja haperot löytävät tiensä koriini. Ne löytyvät metsästä helpommin kuin minä. Minun tiedetään suojelleen sienipaikkojani piilottelemalla pusikossa, ettei vaan toiset metsässä liikkujat huomaa torvisienipaikkaani. Viime vuonna ei tarvinnut tattipaikkoja piilotella, tatteja oli joka puolella. Saatatte muistaa huiman saaliimme, joka täytti sienivarastomme viimeistä koloa myöten. Mutta-mutta, vieläkin jotain puuttuu ruokakomerosta. Tryffelit! Rakastan niiden tuoksua ja makua, se vaan on jotain niin erilaista, niin herkullista. Mutta tryffeleitä en löydä itse metsästä, niitä on siis hankittava muulla tapaa.

Surukseni lompakkoni ei ole pohjaton, niinpä onkin tyydyttävä erilaisiin tryffeliöljyihin ja muihin maustamistuotteisiin. Olen ostanut tryffeliöljyjä monia pulloja vain pettyäkseni. Avatessa tuoksu on ihana, mutta se haihtuu viikossa. Eikä mikään ihme. Tryffeliöljyt ovat yleensä vain sikahintaista oliiviöljyä keinotekoisella tryffeliaromilla. Maku ei ole ollut kovin häävi ja aromi on haihtunut nopeammin kuin ehdit pullon käyttää.  Kunnollisen tryffeliöljyn löytyminen on ollut vaikeampi tehtävä kuin Neidin ruokavalion alkutaival ja se oli vaikea homma! 

Suomessa en ole nähnyt kunnollista tryffeliöljyä myynnissä. (Tunnustan etten ole aikoihin käynyt Helsingin herkkukaupoissa tai Stockalla.) Päätin sitten tutkia internetin ihmeitä  ja löysinkin tuotteen, jota kehuttiin. Hinta ei ollut ihan hirvittävä, samaan hintaan olen ostanut pelkästään keinotekoisia ja huonoja öljyjä. Vaivannäköni palkittiin. Sain viikossa kotiovelle niin ihanaa tryffeliöljyä ja -suolaa ettei tosikaan. Se aromi ja maku - täydellistä! Neljä viikkoa myöhemmin olen yhä todella tyytyväinen ostamiini tuotteisiin. Avatun öljyn maku on yhä herkullinen ja tuoksu huumaava. Truffle Hunterin öljyt on valmistettu kunnolla. Tarkasti kehitetty resepti ja lisäksi öljypullossa on hitunen tätä herkkujen herkkua. (Tämä ei ole maksettu mainos, rakastuin noihin tryffeliöljyihin ja suolaan.)


Nyt kun olen näitä hehkuttanut tarpeeksi, voin hehkuttaa seuraavaa ruokaa. Ai taivas, mikä ihanuus on silkin sileässä tattibruleessa. Kun se aateloidaan vielä tryffelillä, menee maku yli asteikon. Minulla on tähän mennessä ollut kolme ikimuistoista ruokakokemusta - ensimmäinen lusikallinen hummerikeittoa, tryffeliperunamuusi toisena ja kolmantena ensimmäinen osterini. Kaikki jotain aivan taivaallista. Tämä nousee niiden joukkoon, vaikka onkin ihan itse valmistamani. Mieheni oli samaa mieltä, ruoka oli uskomattoman hyvää. (Anteeksi tämä ylenpalttinen hehkutus.) Sitten itse asiaan eli reseptiin.

Tryffelöity tattibrulee
4 annosta

1 rkl voita
1 dl pakastettuja, paistettuja tatteja (100 g tuoretta tai noin 10-20 g kuivattuja)*
1 rkl kuivaa sherryä
1 dl kanalientä
4 dl ruokakermaa (tai puolet kermaa ja maitoa)
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
3 keltuaista
1-2 tl tryffeliöljyä

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Paista kuumalla pannulla tatit kypsiksi ja rapeiksi. Lisää joukkoon sherry. Sitten kanaliemi ja kerma sekä suola ja pippuri. Keitä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen, tarkoitus on saada seos vahvemmaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta seos sauvasekoittimella. Lisää joukkoon keltuaiset ja tryffeliöljy. 

Kaada annosvuokiin. Laita annosvuoat syvälle uunipellille ja nosta uuniin. Kaada varovasti kiehuvaa vettä niin paljon, että sitä on noin vuokien puoliväliin asti. Kypsennä 180 asteessa 15-25 minuuttia tai kunnes brulee ei ole enää nestemäinen. Ota varoen pois uunista ja tarjoile lämpimänä tryffelöidyn tomaattiherkkusienisalaatin kera.

*Sienien määrä on hankala laittaa, sillä se vaihtelee jonkinkin verran sienien ominaisuuksista johtuen. Toisinaan sienet ovat hyvin kuivia ja toisinaan taas ei. Laitoin omaan bruleeseeni Minigrip Mini-pussillisen ilman rasvaa paistettuja ja pakastettuja sieniä. Sulatin ne ja paistoin rapeiksi voissa. Kuivatut tatit pitää liottaa, noin 2-3 dl vettä ja tunti liotusaikaa. Tuoreet sienet pitää puhdistaa ja paloitella.

Tästä vuoasta riittää todella hyvin kahdelle. Romanttinen illallisen alkupala kahdelle. Reseptin ideana toimi Pekka Terävän ohje, jota muuttelin vapaalla kädellä omaan makuun sopivaksi ja nopeammaksi.

Tryffelöity tomaatti-herkkusienisalaatti

1 kevätsipuli
10 pientä luumutomaattia
n. 10 oksaa tuoretta persiljaa
pieni nippu ruohosipulia
1 tl voita
75 g tuoreita herkkusieniä
mustapippuria ja suolaa maun mukaan
tryffeliöljyä maun mukaan

Paista sienet rapeiksi voissa. Silppua muut ainekset, lisää sienet ja sekoita. Mausta makusi mukaan suolalla, pippurilla ja tryffeliöljyllä. Lusikoi seos bruleen päälle ja valuta vielä vähäsen tryffeliöljyä lisämakua tuomaan.

Tässä näitä herkkuja. Tilasin tryffelini täältä: http://www.trufflehunter.co.uk/ 

Katsokaa tarkkaan. Suolan joukossa on ihan sitä aitoa tavaraa. Valkoisen tryffeliöljyn pullon nurkassa näkyy myös tryffelihippunen, joka pitää maun niin hyvänä. 

 Tässä vielä muisteluita viime syksyltä. Tattikasat 1 ja 2. Että näitä herkkupaloja riitti! Legendaarinen tattivuosi 2014 omalla sienestysurallani.







Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...