tiistai 8. heinäkuuta 2014

Gluteenittomat suklaacookiet (munaton, maidoton)

Ruokaväsymys. Siinä on sana, jota en olisi uskonut käyttäväni. Mutta niin nyt vain kävi. Viimeinkin kun meillä saatiin siirtyä vähän normaalimpaan ruokaan, koin todellisen väsymisen. En halunnut tehdä montaa sorttia ja lajia. Tein vain ihan tavallista kotiruokaa. En edes leiponut ihmeemmin vaikka ideoitakin oli. Tajuntaani on viimeinkin uponnut, että kyllä, Neiti saa syödä vehnää ja kauraa. Se kaiketi ravisti ison kiven hartioiltani. Kolmisen vuotta kokkasin parhaina päivinä neljä erilaista ruokaa, leivoin leivät, valmistin välipalat ja herkut, kaikki itse. (Okei joo, Isikin auttoi vähän väliä, mutta kuitenkin.)

Liika oli liikaa ja kun hieman helpotti, annoin vähäsen peräksi. Se jokaiselle anteeksi annettakoon. Joskus on ihan luvallista ottaa rennommin ja tehdä helppoja juttuja. Nyt olen jo palannut normaaliin arkeen ja kirjoittamista odottaa monta erilaista leivonnaista. Puhumattakaan siitä kakusta, mitä suunnittelen minulle rakkaan veljentytön kanssa. Voisinkin sanoa, että ruokaväsymys on voitettu - I'm back!

Ensimmäisiä leivonnaisia suklaasta olivat tietenkin cookiet, kun selvisi suklaan sopivuus Neidille. En tiedä mikä sisäänrakennettu herkuttelija häneen on rakennettu vai onko kyse vaan perimästä (äidiltä...), mutta mitä tummempaa suklaata, sen parempaa. Näitä tein hiljattain myös keliaakikkoystävälleni, hänkin tykkäsi tosi paljon.

180 g gluteenitonta jauhoseosta (käytin Semperin hienoja jauhoja)
50-75 g puhtaita kaurahiutaleita
60 g sokeria
60 g fariinisokeria
140 g maidotonta margariinia huoneenlämpöisenä
100 g soijamaitoa
2 tl vaniljauutetta
2 tl leivinjauhetta
50-75 g maidotonta suklaarouhetta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leivinpaperoi kaksi peltiä. Mittaa kaikki ainekset sekaisin. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele käsin parin sentin palleroita tai nosta nokareita lusikalla pellille. Paista 175 asteessa 10-20 minuuttia tai kunnes keksit ovat kypsiä. Anna jäähtyä pellillä. Jos taikina tuntuu kovin löysältä, lisää kaurahiutaleita.

Voit myös paistaa pari koekeksiä, jolloin voit tarvittaessa lisätä jauhoja tai nestettä. Itse käytän tätä taktiikkaa hyvin usein, jotta koko keksisatsi ei mene pieleen, jos olenkin arvioinut uuden ohjeen väärin.

Hei, nämähän näyttävätkin ihan oikeilta cookieilta, samoin kuin maistuvat! -ton leivonnainenkin voi olla hyvinkin maistuvaa.

4 kommenttia:

  1. Näyttää todella herkuille. Ihanaa kun nykyään voi saada kokattua todella herkullisia juttuja ilman vehnäjauhoja tai muita "suomalaisia" jauhoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on yllättävänkin helppoa nykyään. Tosin täytyy kyllä myöntää, että olo on helpottunut, kun Neidin tilanne on parantunut.

      Poista
  2. Ihana kuulla sinusta <3

    Ihan tosi mahtavaa Neidille ja teidän koko perheellenne, että saitte lisää ruokia käyttöön!! Upeeta :`)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinusta myös <3
      Elämä on kyllä helpompaa. :)

      Poista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Suomi Finland 100 - Suomalainen metsä jälkiruoka

Tämä ruoka oli minulle heti rakkain. Jälkiruoka on lähinnä omaa rakkauttani, suklaata. Halusin tuoda jälkiruokaan minulle muitakin rakkaita ...