perjantai 25. heinäkuuta 2014

Jäätelöleivoksia cookie-kupissa (myös -ton ja vegaaniohje)

Meillä rakastuttiin tällä viikolla näihin cookie-kuppeihin. Niihinhän voi laittaa ihan mitä tahansa jäätelöstä kermavaahtoon. Erityisen ihania ne ovat näillä helteillä jäätelöllä täytettynä. Jäätelöä ei tarvitse tehdä itse, aivan loistavasti voi laittaa omaa lemppariaan tai vaikka maustaa vaniljajäätelöä mielensä mukaan.

Kuppien pohjana käytin Maailman parhaiden cookieiden taikinaa. Tein niin tavallista kuin vegaaniversiotakin. Niissä ei ole oikeastaan isompia eroja, joten ihan hyvin voi tehdä kaikille samaa, jos joukossa on muna- tai maitoallergikkoja tai vegaaneja. Gluteenittomana onnistuu tällä ohjeella. Cookie-kuppien irroittaminen saattaa olla hankalaa, mutta silikonisella muffinipellillä sitä ongelmaa ei ole. Jätskikupit hyötyvät vielä siitä, että täyttää kupit jäätelöllä, kuorruttaa suklaalla ja laittaa pakastimeen. Ongelma ratkaistu! Pakastettuna ne irtoavat vuoasta erittäin hyvin. Jos käytät tavallista muffinipeltiä tai muita metallisia kippoja, laita pohjalle leivinpaperia pala ja voitele vuoka erittäin hyvin.


Cookiet

220 g huoneenlämmössä pehmennyttä voita tai maidotonta margariinia
1,8 dl hienosokeria
1,8 dl fariinisokeria
2 isoa kananmunaa tai 1,5 dl Oatlyn tai Alpron vaniljakastiketta
5,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
200 g rouhittua suklaata, maidotonta tarvittaessa


Yhdistä jauhot, vaniljasokeri, sooda ja leivinjauhe. Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi rasva ja sokerit. Lisää muna kerrallaan vatkaten. (Tai vatkaa joukoon vaniljakastike munien sijasta.) Sekoita sitten joukkoon jauhot ja lopuksi suklaat. Painele taikinaa ohueksi kerrokseksi joka puolelle muffinivuokaa. Peitä se leivinpaperineliöllä ja täytä kuivilla herneillä. Nosta jääkaappiin vartiksi. 




Paista sitten 180 asteessa noin 17-20 minuuttia tai kunnes kupit ovat kauniin kullankeltaisia. Taikinaa on hieman ylimääräistä noin yhden cookiepellillisen verran. Tee lopusta taikinasta noin 2-3 cm halkaisijaltaan olevia palloja pellille, jätä leviämisvara. Paista 180 asteessa 11-14 minuuttia. Ei kannata paistaa liian kauaa, etteivät kuivu. Jäähdytä ja säilytä purkissa.

Jäähdytä kupit ihan rauhassa vuoassa. Ota herneet ja leivinpaperit pois hetken päästä. Irroita kupit sitten tarvittaessa varovasti. Jos täytät jäätelöllä, niin kannattaa täyttää pellille ja jäädyttää, jotta minimoit hajoamisen riskin. 

Täyttäminen on helppoa. Anna jäätelön pehmetä hieman. Sekoita siihen sattumia, meillä oli Marianne-crushia, aikas hyvää etten sanois. Täytä kupit ja valuta päälle sulatettua suklaata. Koristele haluamallasi tavalla. Suklaata ei tarvitse temperoida, sulatus vesihauteessa tai mikrossa riittää. 

Sattumiksi tai mausteeksi sopii vaikka mikä. Erilaiset karkit, suklaat, marjat tai vaikka liraus Baileysia sopii mainiosti maustajaksi.

Ei ihan heti pysty sanomaan, että kumpi on vegaani (munaton ja maidoton) ja kumpi tavallinen versio. Vegaaniversion täytin riisijäätelöllä ja Marianne Crushilla, kuorrutuksena on Pandan Hurmaavaa tummaa.


Alempi on tavalliseen ruokavalioon sopiva, ylempi on erikoisruokavalion. 

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...