lauantai 19. heinäkuuta 2014

Mansikkahilloa kahdella tavalla (sitruunainen ja vanilja)

Mansikka-aika on ihanaa. Suomalainen mansikka on vaan niin hyvää ja täynnä pitkistä aurinkoisista päivistä saatua makua. Tein mansikasta tällä kertaa vähän erilaisia hilloja. Toinen on kirpeä ja sitruunainen, ei niin makea. Juuri sopiva paahtoleivän päälle, jos aamulla liika makeus häiritsee. Vaniljainen hillo puolestaan on ihan täydellistä mansikkahilloa, pehmeää ja makeaa, sellaista mitä haluaa lettujen päälle tai vaikka kääretortun väliin.


Sitruuna-mansikkahillo

1 kg mansikoita
2 sitruunan hienoksi raastettu kuori (vain keltainen osa)
1 sitruunan mehu
Hillo-marmeladisokeria 1 pkt

Perkaa mansikat ja laita ne kattilaan muiden ainesten kanssa. Murskaa perunasurvimella niitä hieman. Sekoita ja kiehauta 5 minuuttia aina välillä sekoitellen. Anna jäähtyä pieni hetki ennen purkittamista, jotta mansikat jakautuvat tasaisemmin purkkeihin.

Sitruunainen versio on todella sitruunaista. Vähennä halutessasi sitruunan määrä puoleen.

Vaniljahillo
1 kg mansikoita
1 vaniljatanko
500 g hillosokeria

Perkaa mansikat ja mittaa ne kattilaan. Murskaa niitä hieman. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet sisältä mansikoiden joukkoon. Heitä halkaistu tanko mukaan antamaan lisämakua. Kiehauta mansikoita ja vaniljaa miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää joukkoon koko ajan sekoittaen hillosokeri ja keitä vielä pakkauksen ohjeen mukainen aika.

Lettyjä ja mansikkahilloa, niin hyvää! Letut ovat muuten munattomia ja maidottomia. 

Muista säilönnän perusohjeet:

Lasitölkkien desinfiointi 

  • Upota tölkit kylmään veteen jo edellisenä iltana.
  • Pese tölkit kansineen huolellisesti. 
  • Laita tölkit kylmään uuniin. Käännä lämpö 125 asteeseen. Kun uuni on kuuma, laske siitä 15 minuuttia.
  • Kiehauta kannet/korkit ja tiivisteet.
Perusasioita säilönnästä
  •  Puhtaus ja hygienia ovat erittäin tärkeitä. Pese kätesi huolellisesti tai käytä kertakäyttöhanskoja.

Voi ette osaa arvatakaan kuinka hyvää se ruokaväsymys minulle teki! Olen saanut vaikka mitä ideoita ja olen tehnyt kaikenlaisia herkkuja. Eilen herkuttelimme ihanilla vuohenjuusto-mansikkaleivillä ja keittelin tulista mansikkahilloa. Olen kaivellut esiin vanhoja ja perinteisiä ohjeita, kehitellyt uusia, kuten ihania alkoholittomia kesädrinksuja. Olen aivan intoa piukassa taas keittiöpuuhissa. Laitan tähän muutaman kuvan tulevasta:

 


Ihanaa viikonloppua! Muistakaa säilöä nyt viimeistään mansikat!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...