maanantai 8. joulukuuta 2014

After Eight kakku (myös munaton ja maidoton versio)

Itsenäisyyspäivän juhlien sijaan meillä vietettiin viikonloppuna Neidin synttäreitä. Tosin muutaman viikon myöhässä ja ei meillä, vaan Porissa. Se tarkoitti sitten sitä, että viime viikolla loppupuolella leivoin hiki hatussa hyvin kuljetusta kestäviä tarjottavia. Oli cinnaboneja ja levain-leipää, sekä myöhemmin julkaistavaa viikinkien joululimppua joulukinkun kera. Oli herkullista karpalokakkua (ohje tulee myöhemmin), viikunakeksejä ja brietä sekä Neidin toivomuksesta tosiaan minttuista suklaakakkua. Tällä emännällä yleensä mopo karkaa järveen juhlia järjestäessä ja niin kävi tälläkin kertaa. Pöydässä oli vielä montaa muutakin sorttia mm. tattipiirakoista hedelmäkakkuun.

Piparminttukarkkien löytämisessä oli vaivaa. Missä on nykyään vanhat kunnon "polkagris"-namuset?

Pohja 


150 g voita150 g tummaa suklaata1 tl vaniljauutetta0,25 dl ruokakermaa---150 g vehnäjauhoja0,5 tl ruokasoodaa1 tl leivinjauhetta100 g sokeria
100 g  fariinisokeria---2 isoa tai 3 keskikokoista kananmunaa150 g creme fraichea

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Voitele ja jauhota 20 cm halkaisijaltaan oleva vuoka.
Sulata kattilassa miedolla lämmöllä voi ja suklaa. Sekoita joukkoon kerma ja vanilja. Sekoita kulhossa jauhot, sooda, leivinjauhe ja fariinisokeri. Lisää joukkoon hieman jäähtynyt voisuklaaseos. Lisää myös munat sekä creme fraiche. Sekoita nopeasti taikinaksi. Kaada vuokaan ja paista uunin alatasolla 60-75 min tai kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä vuoassa rauhassa.


Täyte ja kuorrutus

0,5 dl vispikermaa
300 g After Eight konvehteja (tai 100 g suklaata ja 200 g After Eight konvehteja)

Kiehauta kerma ja sulata siihen konvehdit. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä niin kauan, että koostumus on sopiva. Leikkaa kakku kolmeen osaan ja levitä hieman kuorrutetta jokaiseen väliin. Levitä loput päälle. Koristele piparminttukarkkirouheella sekä After Eight makeisilla. Anna maustua ja kiinteytä jääkaapissa vähintään neljä tuntia. Tarjoiltaessa maku on parhain huoneenlämpöisenä ja kermavaahdon kera.


Paistoin kakun neliskanttisessa vuoassa ja leikkasin sen ensin halkija sitten vielä molemmat puolikkaat kahteen osaan, jotta sain pitkulaisen kakun. Ihan yhtä hyvin voi paistaa pyöreässä vuoassa. Pikkuisen kakku kärsi kuljetustappioita, mutta ei onneksi liikaa. 

Päällä on kolmioiksi leikattuja After Eight nameja sekä murskattuja karkkikeppejä. Jos kakun kuorrutteen tekee kokonaan After Eighteistä, maku on hyvin minttuinen. Laimeamman mintun maun saa käyttämällä osassa kuorrutteen suklaata tavallista suklaata.

Neitokaisella oli oma munaton kakku, mutta hyvin samanlainen kuin toinenkin. 

Munaton ja maidoton suklaakakkupohja

170 g maidotonta margariinia tai voita
100 g  sokeria
2 rkl siirappia
2,5 dl maitoa tai soijamaitoa
1 tl vaniljauutetta
175 g jauhoja
50 g kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin litran, puolentoista kakkuvuoka. Sekoita yhteen jauhot, kaakao (siivilöi), sooda ja leivinjauhe. Mittaa kattilaan rasva, sokeri, siirappi, maito ja vaniljauute. Sekoita miedolla lämmöllä niin kauan, että sokeri sulaa. Lisää joukkoon jauhoseos. Kaada vuokaan ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsää tikulla kokeiltaessa. Tikkuun ei siis jää taikinaa.

Jos kaipaa maidotonta minttusuklaata, seuraavat ovat maidottomia: Pirkka Dark Mint täytesuklaa, Dammenberg True love mint, Rainbow Delizione Minttu tumma suklaa. Kuorrutteeseen voi käyttää kerman tilalla kookoskermaa.






Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...