Viikunakeksit

Pehmeää, rauhallista ja rakastavaa otetta pitää käyttää, kun leipoo näitä keksejä. Mitään ei tarvitse tehdä voimalla, vaan sen sijaan käytetään hellää otetta. Tuloksena on ihania keksejä, jotka sopivat erinomaisesti juustotarjottimelle. Keksi on syntisen hyvää brien kanssa. Olen aina joulun alla aivan addiktoitunut viikunahillon ja brien yhdistelmään ja keksin niistä yhtä sun toista muuta herkkua. Kyllähän näitä keksejä muutenkin syö mielellään. Voisin kuvitella mansikkamarmeladinkin sopivan hyvin täytteeksi, jos ei halua tehdä viikunahilloa tai löydä sitä kaupasta.


Viikunakeksit

n. 50 kpl

2 dl sokeria
110 g voita tai maidotonta margariinia
ripaus suolaa
1 kananmuna
1 dl maitoa tai soijamaitoa
7 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljauutetta

Täyte: Vaniljainen viikunahillo

Sekoita yhteen jauhot, sooda ja leivinjauhe. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää joukkoon vatkaten kananmuna, sitten maito ja lopuksi jauhot. Taikinasta tulee pehmeää. Laita taikina pussiin ja nosta pariksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.

Jaa taikina sitten kolmeen osaan ja kaulitse osa kerrallaan ohueksi levyksi (n. 3 mm). Tarvitset kaulimiseen runsaasti jauhoja, koska taikina on niin pehmeää ja tahmeaa. Käytin noin 5 cm halkaisijaltaan olevaa ympyrämuottia keksien tekemiseen. Ota kaksi ympyrää keksiä kohden. Laita toiselle reilu teelusikallinen viikunahilloa. Sen verran, että saat keksit hyvin yhteen ilman, että hillo tursuilee. Liian vähääkään ei kannata laittaa, koska sitten makua ei ole tarpeeksi. Laita toinen ympyrä päälle. Painele ihan kevyesti yhteen, taikina ottaa kiinni uunissa.

Laita keksit leivinpaperoidulle pellille, jätä leviämisvaraa muutama sentti. Paista 200 asteessa noin 10-15 minuuttia kauniin kullankeltaisiksi. Paiston loppuvauheessa kannattaa olla tarkkana, keksit ruskistuvat hetkessä liikaa.




200 astetta 10-15 minuuttia

Kommentit

  1. Googletin sitruunapiirakkaa ja ajauduin sinun blogiisi :) Riemastuneena ensin katsoin, että teillä on vehnätön ja paaaaljon sen mukaisia herkullisia ohjeita.. kun tarkemmin lueskelin, niin totesin, että ei taida ollakaan :(

    Meillä siis tyttö 1v9kk vehnätön ja tuskastuttaa vallan kauheasti, kun juhlaa jos mitä pukkaa ja haluaisin hällekin herkkua enkä niitä valmiita kuivia.. Omat vehnättömät kokeilut ovat olleet todella epäonnisia eikä oikein puhtia meinaa tällä hetkellä opetella kantapään kautta.

    Mutta ihanan näköisiä leivonnaisia sinulla täällä :) oi tuo suklaakakku tuossa yllä, namsk..

    VastaaPoista
  2. Just tajusin, että vai oletteko saaneet jo takaisin ruokavalioon? :)

    VastaaPoista
  3. Nonni.
    Nyt kun ajatuksen kanssa vielä tutkin sivua, niin tuolla reunassahan on ihan selvällä suomenkielellä gluteeniton ;) Ja oi minkä sieltä löysinkään -- tuon suklaakakun :D Nää suklaajutut on minun lemppari ja ne on ainoita onnistuneita vehnättömiä ollutkin minulla- Mutakakku, muffinsit jne.
    Mutta nyt jatkan taas tutkistelua ja mietin jo mikä päivä leivotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja tervetuloa katselemaan blogia. :) Meillä on tosiaan saatu vehnä takaisin ruokavalioon. Neiti oli noin 3,5v kun tämä ihme tapahtui. Toivoa siis on teilläkin!

      Yritän aina merkata ohjeisiin tunnisteita ja mahdollisia vinkkejä reseptin muuntamisesta allergiaystävälliseksi. Luontaisesti gluteenittomia tulee vieläkin välillä tehtyä, mutta harvemmin enää teen erikoisjauhoista ihan siitä syystä, että niitä ei meillä enää ole pakko käyttää.

      Poista
  4. Minä täällä taas :D
    Voi veljet, riemulla ei ole rajoja!!! mitä ihania ohjeita, hyväksihavaittuja ja joku muu jo tehnyt ne kantapäät! Arvostan todella!
    Meillä siis ei muita allergioita kuin vehnä, mutta refluksin takia sitten iso liuta ruoka-aineita, mitä ei voi syödä.
    Yli vuosi valvottu ja vehnäallergian selviäiminen oli viimeinen niitti. Siihen hyytyi ja nyt vajaa puoli vuotta on ruuanlaitto ja leivonta tahmonut. pikku hiljaa kun yöt ovat alkaneet sujua, on omakin olo virkistynyt ja hiipinyt mieleen josko sitä kohta jaksaisi perehtyä leivontaan. Muuhunkin kuin niihin suklaisiin ;)
    Meidän perheen reseptikirjaan saadaan täältä läjäpäin ohjeita, niin arkeen kuin juhlaan, kiitos paljon <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se valvominen, voi itku, se oli niiin kamalaa. Meillä valvottiin pari vuotta ja meinasi jossain kohtaa kyllä järki lähteä, kun miehen kanssa kierrettiin rinkka selässä ympyrää, jotta Neiti nukkuisi edes hetken. Allergiat ja refluksi meilläkin syypäänä.

      Leipominen oli mulle se paras henkireikä siinä valvomisrupeamassa. Sitä oli ihan hauska tehdä Neidin kanssa vaikka joutuikin siivoamaan vähän enemmän. Voisin melkein sanoa, että leipominen ja ruoan kanssa touhuilu piti minut järjissäni, niin paljon kuin se ylipäätään on mahdollista. :)

      Pidän teidät mielessä ja ihan varmasti tulee välillä ohjeita, jotka ovat vehnättömiä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

-ton Mokkapalat (munaton, gluteeniton, maidoton)

Hapanimelä kastike kiinalaiseen tyyliin

Piparkakut ja taatelikakku (munaton, maidoton, gluteeniton)