Fleur de sel toffee

Joskus sitä voi nauttia uskomattoman paljon yksinkertaisista asioista, pulkkamäestä, kun sitä lunta on viimeinkin tullut. Bussimatkasta, kun seuraa lapsen intoa niinkin arkipäiväiseen asiaan kuin "linkillä" matkustamiseen. Sitä valoa kasvoilla, kun lapsi katsoo teatterissa esitystä. (Neiti muuten kertoi minulle ennen teatteria, että hänestä tulee matematiikan opettaja, esityksen jälkeen kuulemma näyttelijä.) Joskus sitä on hyvä unohtaa joulutouhotus sekä muut kiireet (ja niitä on ollut ja paljon) ja vaihtaa vapaalle. Kävellä illalla kaupungissa katselemassa jouluvaloja, nauttia vuodenajan tunnelmasta, pienestä lumisateesta ja lämpimästä kaakaosta. Stressin häätämistä parhaimmillaan.


Blogiani pidempään seuranneet ovat saattaneet huomata, että olen toffeefriikki. Viime vuonna julkaisen ihanan toffeeohjeen, nyt se hyppää vielä askeleen eteenpäin kohti täydellisyyttä. Jopa makeakriittinen mieheni pitää tästä toffeesta.

Fleur de sel toffee

110 g voita
1 dl maitoa
1,25 dl vispikermaa
150 g glukoosissiirappia
250 g sokeria
50 g fariinisokeria
ripaus suolaa
---
3 tl vaniljauutetta, ei pakollinen
---
Fleur de sel suolaa maun mukaan

Mittaa vähintään kolmen litran kattilaan voista suolaripaukseen ainekset. Keitä hitaasti lämpöä nostaen niin kauan, että massan lämpötila on 120 astetta. Sekoita aina välillä, loppuvaiheessa varsinkin kannattaa sekoittaa usein tai koko ajan ettei massa pala pohjaan.

Kun lämpötila on saavutettu, ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon vaniljauute tosi varovasti. Se kuohauttaa toffeeta. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. (n. 15 cm x 25 cm)

Kun toffee on vähän aikaa päälle, ripottele päälle Fleur de sel suolaa. Jos sinulla ei ole sitä, voit laittaa vaikka karkeaa merisuolaa, ei se ole niin merkin ja mallin päälle. Paloittele, kun toffee ei ole vielä ihan täysin jähmettynyt.

Säilyy muutaman päivän huoneenlämmössä. Pidempi säilytys jääkaapissa.


Kommentit

  1. Ha, haa, jos Neiti valitsee ennen teatteria kertomansa ammatin, niin voi joutua opiskellessa minun koulutettavakseni ;). Suolanviljelysaarella Noirmoutierilla Ranskassa on huikean hyvää kevysti suolankukalla maustettua toffeeta - ja hyvältä näyttää kuvankin toffee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kuulostaa niin ihanalta se toffee. Pelkät mielikuvat paikasta ja toffeesta saavat kuolan valumaan.
      En kyllä yhtään ihmettelisi, jos Neiti päätyisi koulutettavaksesi. Niin hyvin hän laskee jo yhteen- ja vähennyslaskuja sekä ymmärtää muutenkin numeroita. Olen monta kertaa huomannut, että hän ajattelee asioita numeroilla, jos voi niin sanoa.

      Poista
  2. Että näyttää hyvälle. Vitsit...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näytti hyvältä. Syöty. :) Toffee on hyvää.

      Poista
  3. Moi!

    Satutko tietämään, pystyykö kyseistä toffeesta tehdä vegaanisen version? Korvaamalla maidon kauramaidolla ja kerman soijakermalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, en ole kokeillut tehdä juuri tätä toffeeta vegaanisena. Tässä on vegaaninen fudgen ohje: http://jauhotontaikina.blogspot.fi/2013/05/taivaallinen-fudge-ton-vegaani.html Siihen voi ripotella päälle suolaa samaan tapaan kuin tähän ohjeeseen.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

-ton Mokkapalat (munaton, gluteeniton, maidoton)

Hapanimelä kastike kiinalaiseen tyyliin

Piparkakut ja taatelikakku (munaton, maidoton, gluteeniton)