maanantai 22. joulukuuta 2014

Koko pellillinen brownieita vadelmakuorrutuksella

Ihanaa, etten sanoisi. Tänään oli kuusiepisodi kaksi. Pääsin kasaamaan toisen kuusen. Opin arvostamaan jo omaa vanhaa kuusta, kun avasin Mummin kuusilaatikon. Sieltä paljastui pelkkä ranka ja hirvittävä määrä oksia, jotka piti asetella kuuseen yksi kerrallaan. Jippii. Enkä tarkoita sitä siinä jipiin normaalissa riemumerkityksessä.

Toinen ihana asia oli joulukuusen valot. Vannon ja vakuutan, että kokeilin niiden toimivuuden ennen kuin aloin sovittamaan niitä kuuseen. Kun valot olivat paikoillaan ja laitoin johdon takaisin seinään, niin yllätys. Eihän ne kynttilät palaneet enää lainkaan. Varalamput kehiin ja puoli tuntia lisää aikaa. Tulos oli ihan olematon. Neiti polki jalkaa, kun ei päässyt koristelemaan kuusta ja minä kokosin hermojani. Ah ihanaa, ei muuta kuin uudestaan kaupoille. Lopputulos on vielä näkemättä, urakka jatkuu huomenna.


Joskus pitää tehdä iso annos ja paljon tarjottavaa. Brownie-ohjeet ovat aika pieniä. Tässä tuleekin kerralla satsi, joka täyttää 40 cm x 50 cm pellin. Siitä riittää jo tuliaisia tai tarjottavaa melkoisen isolle sakille. Päälle voi tehdä tavallisen suklaakuorrutuksen tai maustaa esimerkiksi vadelmalla, kuten meillä tehtiin.

Iso brownie

6 isoa kananmunaa
150 g kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljauutetta
340 g voita tai margariinia
670 g sokeria
265 g erikoisvehnäjauhoja
350 g suklaarouhetta maun mukaan

Laita uuni lämpenemään Laita kulhoon munat, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljauute. Sekoita tasaiseksi. Mittaa kattilaan rasva ja sokeri. Lämmitä kattilaa liedellä miedolla lämmöllä niin kauan, että rasva sulaa ja seos lämpenee pikkuisen kädenlämpöä lämpöisemmäksi. (Seos ei saa kiehua tai brownieihin tulee kiiltävä pinta ja kova pinta. Sokeri liukenee silloin liikaa rasvaan, josta johtuu ko. ilmiö.)

Sekoita rasvasokeriseos kaakaotaikinaan. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon jauhot ja suklaarouhe. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperoidulle syvälle uunipellille. Paista uunissa 175 asteessa noin 27-30 minuuttia. Älä paista liian kauaa, ettei brownie kuivu.

Vadelmakuorrute

puolikas vaniljatanko
2 dl vispikermaa
250 g tummaa suklaata
50 g maitosuklaata
0,5 dl paseerattua vadelmasosetta

Valmista ensin vadelmasose. Kiehauta vadelmat kattilassa hillosokerin kera. (200 g vadelmaa, 100 g hillosokeria) Voit myös käyttää valmista vadelmahilloa. Painele se siivilän läpi, jotta saat siemenet pois.

Mittaa kattilaan kerma ja lisää joukkoon vaniljatangon puolikkaan siemenet sekä tanko. Kiehauta. Ota tanko pois ja lisää joukkoon suklaa rouhittuna. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon vadelmasose ja sekoita tasaiseksi.

Kun suklaakuorrute on vähän tasaantunut, kaada ja levitä se brownien päälle. Koristele esimerkiksi murskatuilla pakastekuivatuilla vadelmilla. (Omani löysin Punnitse ja säästä -liikkeestä.)

Ohje pohjautuu löyhästi Pj Hamelin ohjeeseen. 

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...