perjantai 12. joulukuuta 2014

Joululimppu

Kunnollinen joululimppu on hyvin tärkeä asia meille. Jouluyönä lapsen nukkuessa yks sun toinen käy tekemässä kinkkuleivän tai kaksi. Limppua, kinkkua ja sinappia, siitä on santsiruoka tehty jouluyönä. Joulupäivänä onkin sitten jo toiset herkut, mutta niistä lisää myöhemmin.


2 isoa limppua

6 dl piimää, tarvittaessa laktoositonta
2 dl fariinisokeria
1,5 dl siirappia
1 rkl fenkolin siemeniä murskattuna (enemmänkin, jos olet fenkolin ystävä)
2 tl suolaa
50 g margariinia tai voita sulatettuna
1 pss kuivahiivaa tai vastaava määrä tuorehiivaa
1,5 dl vettä (kädenlämpöistä)
500 g ruisjauhoja
600 g vehnäjauhoja

Mittaa kattilaan piimä, sokeri, siirappi, fenkolin siemenet ja suola. Kuumenna miedolla lämmöllä sekoitellen niin kauan, että sokeri liukenee. Lisää joukkoon sula rasva. 

Anna jäähtyä, jos seoksesta tuli kuumempaa kuin kädenlämpöinen. Kun seos on 42-asteista (kuivahiiva) tai 37 asteista (tuorehiiva), lisää joukkoon veteen sekoitettu hiiva. Lisää joukkoon jauhot ja vaivaa huolellisesti taikinaksi. Koneella 6-8 minuuttia, käsin 12-15 minuuttia. Peitä kulho leivinliinalla ja anna nousta kaksi, jopa kolme tuntia.

Jauhota leivinpöytä ja kumoa taikina siihen. Vaivaa sitä vähäsen ja jaa se sitten kahtia. Muotoile leivät pyöreiksi ja laita pellille. Peitä leivinliinalla ja anna nousta kaksinkertaisiksi, tunnin verran ainakin. 

Paista 175 asteessa 45-55 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä. Sekoita yhteen 0,5 dl siirappia ja 0,5 dl vettä. Voitele heti paiston jälkeen siirappivedellä kahdesti. Anna jäähtyä rauhassa.

Huom! Katso maidottoman limpun valmistuohje postauksen loppupuolelta.

Hieman liian lämpimänä leikattu siivu saattaa näyttää tältä. Mutta kuka pystyy olemaan maistamatta uunituoretta leipää?

Limput ovat isoja. Ne täyttävät meidän 60 cm leveän uunipellin hyvin tehokkaasti.

Maidottoman limpun voi valmistaa myös veteen. Silloin kannattaa kiehauttaa vesi, siirappi, fariinisokeri, fenkoli ja suola. Lisää sitten maidoton margariini sulamaan kuumaan vesiseokseen. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva ja ruisjauhot. Peitä leivinliinalla ja anna olla vedottomassa paikassa noin 6-8 tuntia. Vaivaa sitten joukkoon vehnäjauhot ja nostata liinalla peitettynä pari tuntia. Jatka sitten leipomista ylemmän ohjeen mukaan. Paistaminen myös samoin. Limpun maku ei ole ihan sama, vaan siitä tulee vähän "maltaisempi". 



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...