tiistai 23. joulukuuta 2014

Joulupullan merkeissä hyvän joulun toivotukset!

Jouluaatto lähestyy koko ajan. Kiire painaa päälle ja kodeissa viimeistellään siivousta ja koristeluja sekä kokkaillaan täyttää vauhtia. Kirjoitan tätä yöllä ja nautin tästä tunnelmasta. Joulukuusi valaisee kauniisti, Neiti tuhisee ja talossa tuoksuu hyvältä. On puhdasta, koristeltua ja ruoat hyvällä mallilla. Joulu saa tulla. Joulu tuleekin etuajassa Jauhottoman keittiöön, toivottelen teille jo nyt hyvää joulua! Meillä lomaillaan nyt vähän aikaa kaikesta ruokakuvailusta ja reseptien suunnittelusta sekä internetin ihmeellisestä maailmasta. 


Nämä pullat syntyivät, kun mieleni teki stollenia. En vaan jaksanut alkaa tekemään idolini Jan Hedhin ohjeella, joten oikaisin vähäsen ja taioin jouluisen maun pullataikinaan. Pst. Käytä maidottomaan ja munattomaan versioon tätä linkin taikinaa. 

Taikina:

2,5 dl maitoa kädenlämpöisenä
2 kananmunaa
90 g sulatettua margariinia tai voita
10,5-11 dl erikoisvehnäjauhoja (AnniHelena -tyyppinen)
1 tl suolaa
1 dl sokeria (reilu dl)
3 tl kuivahiivaa

1 pkt appelsiininkuoripaloja
1 pkt kakkutäytettä tai muita kuivattuja hedelmiä saman verran
2 dl kuivattuja karpaloita

Täyte:


200 g hyvää mantelimassaa

Kuorrute:

2-3 rkl huoneenlämpöistä voita tai margariinia

2-3 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
vettä sen verran, että saat sopivan kuorrutteen

Mittaa kaikki taikinan ainekset joko leipäkoneen tai yleiskoneen kulhoon hedelmiä lukuunottamatta. Anna koneen vaivata taikinaa 10 minuuttia. Jos vaivaat käsin, vaivaa noin 15 minuuttia. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna taikinan nousta rauhassa parin tunnin ajan.

Kun taikina on noussut, painele siitä ilma pois ja vaivaa joukkoon hedelmät ja karpalot. Kaulitse taikina isoksi levyksi. Levitä päälle mantelimassa paloina.


Kääri levy rullaksi. Leikkaa rulla 16-18 viipaleeseen. Laita viipaleet pystyyn pellille. Jätä niihin hieman väliä. Voit paistaa ne myös pulla- tms. vuoissa. Anna pullien nousta leivinliinan alla 45 min ennen paistamista. Paista 200 asteessa kunnes pullat ovat kauniin kullankeltaisia ja kypsiä. 


Sekoita yhteen kuorrutteen aineet ja pursota jäähtyneiden pullien päälle. Anna kuorrutteen kovettua.



Tässä vielä yksi tekemistä kukka-asetelmista:
Maalasin suihkutettavalla koristemaalilla mehitähden ja heti maalauksen jälkeen ripottelin kimalletta. Kanelitankojen ympärille sitaisin paria nauhaa. Lisäksi ruukussa on muratti, rusettiruusuke sekä laillista jäkälää (saa poimia vain maanomistajan luvalla). 


 Näihin kuviin, näihin tunnelmiin.

Hyvää ja herkullista joulua!



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...