sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Hedelmäkakkunokareet

Meidän hedelmäkakkumme katosi salaperäisesti johonkin. Mietiskelin aikani, että mitä nyt tarjoilen jouluisen hedelmäkakun tilalla joulunajan kaffepöydässä. Hedelmäkakku ei ehdi enää maustua ja eikä nyt oikeastaan kahta hedelmäkakkua meidän taloudessa tarvita. Ratkaisuksi keksin hedelmäkakkucookiet. Näin tällaisia joskus surffaillessani ja nyt päätin kokeilla näitä muistini varassa. Varsin kivoja tapauksia etten sanoisi. Ihan hedelmäkakun makuisia, mutta ulkonäkö on kuin parhaallakin karkkipallerolla. Saattaa olla, että ensi vuonna teen pelkästään näitä. Herkullisia uusia tuttavuuksia.


Hedelmäkakkunokareet
n. 30-40 kpl

60 g voita tai maidotonta margariinia huoneenlämpöisenä
50 g fariinisokeria
60 g sokeria
0,25  tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 kananmunaa
0,25 dl rommia
0,4 dl appelsiinimehua
1 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
1 appelsiinin raastettu kuori, vain keltainen kuoriosa
100 g jauhoja
600 g kuivattuja hedelmiä ja marjoja*
50 g pähkinärouhetta

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Vatkaa rasva, sokerit, leivinjauhe ja suola sekaisin. Lisää joukkoon kananmuna ja vatkaa se hyvin joukkoon. Lisää sitten rommi ja mehu. Taikina voi mennä hassunnäköiseksi, mutta ei väliä. Se tasoittuu kyllä. Sekoita mausteet jauhojen joukkoon ja lisää jauhot sekä hedelmät ja pähkinät taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Taikina on aika paksua, joten sekoittaminen on raskasta puuhaa.

Tee noin pari senttiä halkaisijaltaan olevia palleroita pellille. Taikina on tarttuvaa, voit nostella lusikalla nokareita tai kostuteilla käsillä pyöritellä palleroita. Ihan mahdottoman paljoa ei tarvitse jättää leviämisvaraa, pari senttiä riittää. Paista 160 asteessa noin 20 minuuttia. Kakkupallerot ovat alta kauniin vaaleanruskeita ja päältä vähän kiiltäviä vielä. Anna jäähtyä rauhassa.

Säilytys huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasioissa. Säilyvät pari viikkoa.

Taikina on niin kostea, että sitä voisi hyvin kokeilla tehdä gluteenittomana. Korvaa vehnäjauhot samalla määrällä gluteenitonta jauhoseosta.

*Meillä on hedelmäseoksessa rusinoita, sultanarusinoita, papaijaa, omenaa, karpaloita, appelsiininkuoripaloja, viikunoita ja pähkinöinä mantelia.

Meidän huushollissa oli melkoinen leivontapäivä eilen. Tein näitä cookieita, sitten ison satsin vadelmabrownieita, viikunakeksejä, joulupullia ja viskikakun pohjan. Ennen joulua on tulossa vielä ohjeet pellilliseen vadelmabrownieita sekä joulupullaan. Sitten onkin pienen joulutauon aika. 

Alun perin suunnittelin valmistavani kaikki meidän jouluherkut jo pienimuotoisena etukäteen ihan testatakseni ja laittaakseni ne blogiin. Mutta hah, enhän minä ehtinyt. Ajatus oli kaunis, mutta toteutus olematon. Perinteiset jouluruoat syömme suvun kanssa aattona, mutta jo joulupäivänä siirrymme sitten jo enemmän omanlaiseemme ruokaan. Viime vuonna kokkaamamme Jamie Oliverin paahdetut perunat ja saman herran kalkkuna Wellington jatkavat tänäkin vuonna. Lisäksi mukaan pääsee muutama kasvisruoka, joista lisää myöhemmin. Joulu on niin herkullista aikaa!





Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...