Jouluiset cookiet
3 dl jauhoja
1 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2,5 dl kaurahiutaleita
1 pss toffeepaloja (Dr. Oetker tai jotain sinne päin, leivontahyllystä kaupoissa)
1,5 dl kuivattuja karpaloita
1 dl fariinisokeria
1,5 dl sokeria
1 dl pähkinärouhetta
Pese hyvin litran vetoinen purkki. Sekoita yhteen jauhot, kaneli, leivinjauhe ja ruokasooda. Laita se ensimmäisenä purkin pohjalle. Kasaa sitten järjestyksessä loput aineet. Sulje purkki ja koristele.
Purkkiin liitettävä valmistusohje:
110 g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
2 keskikokoista kananmuna
1 tl vaniljauutetta
Kaada purkin sisältö isoon kulhoon. Lisää joukkoon rasva ja kananmunat sekä vanilja. Sekoita käsin taikinaksi. Pyörittele saksanpähkinän kokoisiksi palloiksi. Laita leivinpaperoidulle pellille, jätä leviämisvara. Paista 12-14 minuuttia 180 asteessa.
Tässä näkyy kauniit kerrokset.
Huom. Älä katso tästä purkista valmistusohjetta. Ajatuksissani kirjoitin sen väärin. Oikea kananmunamäärä on kaksi keskikokoista kananmunaa.
Olen ihan varma, että me emme ole ainoita Sriracha-riippuvaisia Suomessa. Tällä suolalla saa pienen Sriracha-säväyksen esimerkiksi maustamattomiin kanansiipiin.
Sriracha-suola
1 dl karkeaa merisuolaa
0,2 dl Srirachaa
Sekoita suola ja Sriracha hyvin yhteen. Levitä ohueksi kerrokseksi leivinpaperoidulle uunipellille. Kuivaa 100-asteisessa uunissa niin kauan, että suola on kuivaa. Jauha sitten morttelissa hienoksi. Purkita. Säilyy huoneenlämmössä kuukauden ajan jääkaapissa.
Tänä vuonna olen tehnyt monenmoisia glögejä. Yksi suosikeistani on tämä appelsiininen versio. Kunhan siirappi on valmista, glögin teko on helppoa. Eikä se siirapinkaan valmistus kovin monimutkaista ole.
Appelsiiniglögi-siirappi
2 appelsiinia pestynä ja puolitettuna
1 litra vettä
250 g sokeria
1 kanelitanko
4-5 roseepippuria
5 kokonaista neilikkaa
Mittaa ainekset kattilaan. Kiehauta ja laske lämpöä. Anna hautua 20 minuuttia miedolla lämmöllä, sekoita välillä. Sammuta levy ja anna jäähtyä. Siivilöi ja pullota desinfioituihin pulloihin. Siirappi säilyy kaksi kuukautta.
Tarjoilu: 1 plo punaviiniä tai siideriä (7,5 dl) ja 4 dl glögisiirappia. Mittaa ainekset kattilan ja lämmitä glögi kuumaksi, älä keitä.
Tässä ainekset kattilaan mitattuna. Sekoittele aina välillä, jotta sokeri liukenee.
Tässä vielä aiemmin julkaistuja lahjaksi sopivia juttuja:
Suklaalevite on monikäyttöinen keksien täyttämisestä paahtoleivän päälliseen. Todella helppo valmistaa!
Suklaapäärynähillo on vähän erilainen hillo. Suklaa tekee siitä niin täyteläistä. Ihanaa kakun välissä.
Suklaatoffeekonvehdit - Kolme satsia on jo tullut tehtyä jouluksi, niin hyviä!
Marmeladia, suklaakonvehteja ja -suklaatoffeeta - tässä postauksessa on perusteelliset ohjeet muutaman joulukarkin valmistamiseen.
Viikunahillo sopii mitä erinomaisemmin juustotarjottimelle tai joululahjaksi juuston ystäville.
Vaniljauute - Leivontaihmisen parhaita kavereita. Tällä tulee paras vaniljanmaku sitten vaniljatangon jälkeen.
Puolukka-punasipulihillo - Pihvi, hampurilaiset ja riista rakastavat tätä raikasta hilloa.
Sitten vielä lopuksi. Tällaisia joulucookieista tulee:
Cookieita valmistuu noin 30 kappaletta. Riippuen siitä kuinka isoja teet niistä. Muista myös, että voit vallan mainiosti vaihtaa sattumat mieleisiisi. Cookieista voi tehdä myös maidottomia. Toffeepalojen sijaan tummaa, maidotonta suklaarouhetta ja valmistaessa pitää käyttää maidotonta margariinia.