Kollaasi

Kollaasi

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Cinnabon (munaton, maidoton, vegaani)

Minulla on vieläkin vaikeuksia uskoa Neidin edistymistä. Olemme pikku hiljaa kokeilleet hänelle kaikenlaista ja nyt on ruokavalioon saatu lisättyä kauran ja suklaan lisäksi vehnä! Tuntuu ihan uskomattomalta. Leipominen on helpottunut huomattavasti ja lapsukaiselle löytää jopa kaupasta tai tarvittaessa ravintoloista syötävää. En meinaa uskoa tätä millään. Koko ajan pelkään takapakkia ja vedinkin nyt kokeiluille stopin hetkeksi aikaa. Menemme tällä ruokavaliolla vähän aikaa ennen kuin testataan taas maitoa tai kananmunaa.

Sitten näihin cinnaboneihin. Ne eivät häviä esikuvalleen yhtään. Maku on yhtä hyvä ellei jopa vähän parempikin. Itse pulla on mukavan pehmeää ja leivonnainen sulaa suuhun. Tässä herkku, jonka voi hyvin leipoa kaikille tarjottavaksi jos on tarvetta vegaaniselle (munattomalle ja maidottomalle) tarjottavalle.

Taikina

2,5 dl lämmintä ( maks. 42 astetta) vettä
kuivahiivaa hieman yli puoli pussia
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 dl nestemäistä maidotonta margariinia (Keiju)
6,5-7 dl erikoisvehnäjauhoja

Mittaa kaikki ainekset jonkin sekoitusmasiinan kulhoon ja anna koneen hoitaa työt. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Lisää jauhoja tarvittaessa, jos taikinasta ei muodostu palloa. Käsin aikaa menee tuplaten. Peitä leivinliinalla ja anna nousta noin pari tuntia. (Jos käytät tuorehiivaa, pidä huoli siitä, että veden lämpötila ei ylitä 37 astetta.)

Hyvin innokas leipuri. Tarkan kuvan saaminen oli mahdotonta, kun oli niin kova tohina päällä. Vehnätaikina tuntui Neidistä kivalta leivottavalta. Gluteenittomat taikinat ovat niin erilaisia. 

Täyte

0,25-0,5 dl nestemäistä maidotonta margariinia
1-1,5 dl fariinisokeria
kanelia maun mukaan

Sekoita kaneli fariinisokeriin. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa isoimmat ilmat pois. Kaulitse taikina noin 1 cm vahvuiseksi levyksi. Voitele nestemäisellä margariinilla ja ripottele päälle sokeri-kaneliseos. Kääri rullalle ja leikkaa 10 yhtäsuureen osaan. Laita leivinpaperoituun uunivuokaan (n. 25 cm x 35 cm). Peitä leivinliinalla ja anna nousta tunnin verran tai kunnes pullien koko on tuplaantunut. Paista 175 asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes cinnabonit ovat kauniin kullankeltaisia. 
Kohonneita cinnaboneja

Kuorrutus

3-4 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
2 rkl nestemäistä maidotonta margariinia
2-3 rkl soijajogurttia

Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään niin, että saat hyvin levittyvän kuorrutteen ja levitä se heti lämpimänä cinnabonien päälle. Anna jäähtyä. Sokeripitoisuudesta johtuen cinnabonit säilyvät huoneenlämmössä. 

Pelkään koko ajan, että otamme takapakkia. En uskalla öisin oikein nukkuakaan, kun epäilen koko ajan Neidin mahakipujen alkavan. Valehtelematta herään siihen, kun Neiti heilauttaa ukkovarvastaan sängyssään. Toivottavasti jatkossakin heräilen turhaan ja oireet loistavat poissaolollaan.






11 kommenttia:

  1. Tiedän niin tuon tunteen tuosta takapakin pelosta, kun omakin lapsi on allerginen. Tsenppiä! Sulla on ihania reseptejä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei se pelko taida takaraivosta ihan heti poistua. :)

      Poista
  2. Hieno juttu! Pidän peukkuja Neidille. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos taas tästäkin ohjeesta :-) Olet uskomattoman tuottelias! Meilläkin on siedätyshoidot meneillään, tosin ollaan oltu vain maidottomalla ruokavaliolla. Toistaiseksi on Neidin massu sietänyt laktoositonta Oltermannia pieninä erinä. Tein itse laktoositonta viiliä ja sitä kokeiltiin teelusikallinen kerrallaan/vrk. Toistaiseksi ei suurempia mahakipuja eikä iho-oireita :-) Tsemiippiä myös teidän kokeiluihin! :-) T. Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nyt saan taas inspiraatiota kirjoitella ohjeita. :) Tietäisit vaan millainen läjä ohjeita ja kuvia odottaa kirjoittajaa. Kunhan vaan malttaisin istua illalla Neidin nukkumaanmenon jälkeen koneella.

      Hienoa, että teillä on vältytty isommilta oireilta. Tsemppiä ja peukkuja myös teille!

      Itse tehty viili, hmmm. Mahdoitko avata nyt Pandoran lippaan? Pakkohan minun on tuohonkin perehtyä. :D

      Poista
    2. Suosittelen kokeilemaan sitä viiliä :-) Meidän mielestä itsetehty on jotenkin raikkaamman makuista mitä kaupan viili.Tänä iltana mulla on kokeilussa vielä itsetehty jugurtti :-) Huomenna ollaan siitä viisaampia... Ja olen muuten aika kade sun viljelmistä =D Mulla ei ole tonttia kuin pienee kasvulavaan. T Eija

      Poista
    3. Ihan varmasti kokeilen kumpaakin, niin viiliä kuin jogurttia. Aika monet teolliset ovat aika makeita tai sisältävät hurjasti yhtä sun toista lisäainetta. Pitää tutkia myös soijajogurtin valmistusta. :)

      Taidan ottaa kasvimaasta muutaman kuvan ennen kitkennän aloittamista. Et ole enää kade, lupaan sen. :D

      Poista
  4. Mun kurkun ja kesäkurpitsan taimet nahistuivat ja kuivuivat pois... meillä on ollut niin kylmää täällä Oulun seudulla ja Juhannus viikolla tuli 5 cm lunta! Pionit oli ihan täynnä kukkanuppuja ja ne pisti pötkölleen lumen painosta.Vielä on tomaatit ja paprikat toistaisksi hengissä. Toivotaan lämpimämpää loppukesää :-) T Eija

    VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.