maanantai 9. kesäkuuta 2014

-ton Mokkapalat (munaton, gluteeniton, maidoton)

Kirjoitan kiireellä tätä ohjetta, mutta minun on pakko jakaa tämä heti, olen tästä niin iloinen! Leivoimme Neidin kanssa niin loistavia -ton mokkapaloja! Tässä ohjeessa on nopeus valttia. Tee juuri niinkuin neuvon, valjastamme kemian avuksemme kohottamaan gluteenittomia ja munattomia leivonnaisia. Ruokasooda reagoi etikkaan ja alkaa kuplimaan voimakkaasti. Sen huomaa heti, kun sekoittaa nesteet kuiviin aineisiin. Tässä kohtaa pitää olla vikkelä, jotta uunin lämpö "vangitsee" syntyneen hiilidioksidin taikinaan ja tulokseksi tulee ihanan kuohkea leivonnainen.


-ton Mokkapalat

2,5 dl soija- tai riisimaitoa
0,5 dl rypsiöljyä
1 tl vaniljauutetta
1 rkl omenaviinietikkaa
----
3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 dl sokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita leivinpaperi vuokaan, jonka koko on noin reilu 20 cm suuntaansa. (omani oli 24 cm x 24 cm)

Sekoita kosteat aineet toisessa kulhossa keskenään ja kuivat aineet toisessa. Siivilöi kaakaojauhe, jotta taikinaan ei tule paakkuja. Nyt alkaa nopea toiminta.

Kaada nestemäiset aineet kuivien joukkoon. Sekoita taikina sekaisin rivakasti lusikalla tai puukauhalla. Kaada esivalmisteltuun vuokaan ja nosta heti uuniin. Paista noin 20-25 minuuttia tai kunnes se on tikulla kokeiltaessa kypsä. Anna jäähtyä tovi.

Kuorrute

250 g tomusokeria
2-3 rkl kaakaota, oman makusi mukaan
1 tl vaniljasokeria
2 rkl nestemäistä margariinia (esim. Keijulta sekä Sunnuntailta löytyy maidoton)
2-4 rkl kahvia tai riisi-/soijamaitoa

Siivilöi kulhoon tomusokeri ja kaakao. Lisää joukkoon margariini ja niin paljon kahvia/maitovalmistetta, että saat sopivan löysän kuorrutteen. Kaada leivonnaisen päälle ja koristele nonparelleilla.

Huom! Jos teet vegaanille, muista tarkistaa nonparellit ettei niissä ole lisäainetta E120 karmiini tai mehiläisvahaa. Voit käyttää esimerkiksi kookoshiutaleita koristeluun.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...