perjantai 13. kesäkuuta 2014

Saksalainen perunasalaatti ja kalkkunapastrami

Tässä tulee pari grilliruokaa juhannusta ajatellen. Minä höpsö tajusin vasta eilen, että niin niin, juhannus on viikon kuluttua. Mihin ihmeeseen se aika oikein menee? Juuri vasta oli pääsiäinen, tai no, oikeastaan joulukin tuntui olevan ihan hiljattain. Nyt on viimeistään uskottava, että aika kuluu sitä nopeammin, mitä vanhempi on. Hyvänen aika, millaista vauhtia se menee kahdenkymmenen vuoden kuluttua, en halua edes ajatella.

Tietenkin myös perinteinen grilliluu/kylkiohjekin pitää olla juhannuksen tienoilla, joten olen kehitellyt uuden grillisoosin näille herkuille. Sellainenkin siis on tulossa blogiin. Leivonnaisille ideoita on vaikka millä mitalla. Nyt kun oikein intoilen juhannuksesta, voisin lyödä vetoa, että meidän poppoo on joko kipeänä tai sitten mättää joku muu. Sää on huono, eikä salli grillausta tai unohdamme ostaa lisää hiiliä. Veikkaan vahvasti porukkani tuntien jälkimmäistä.

Pidän itsetehdystä perunasalaatista, mutta kaipaan siihen välillä vaihtelua, varsinkin majoneesikastikkeeseen. Muutenkin perunasalaattia on hauska varioida eri tavoilla, vaikkapa tarjota lämpimänä. Kalkkunapastrami puolestaan on kiva löytö Steven Raichlenilta.


Saksalainen lämmin perunasalaatti

1,5 kg uusia perunoita
1 keltasipuli palasina
4 kevätsipulia silppuna
0,5 dl persiljasilppua
---
1 pkt pekonia pieninä paloina
1 punasipuli silputtuna
1 rkl sinapinsiemeniä
1 dl valkoviinietikkaa
0,75 dl rypsiöljyä

Pese perunat hyvin. Laita kattilaan vesi ja sipuli, mausta suolalla. Kuumenna kiehumispisteeseen, lisää joukkoon perunat. Keitä kypsiksi. Kaada vesi pois ja laita kattila pieneksi hetkeksi takaisin levylle, jotta kosteus haihtuu. Kun perunat ovat käsiteltävissä, ota ne kattilasta ja paloittele tarjoilukulhoon. Peitä kulho esimerkiksi lautaselle tai foliolla, jotta ne eivät jäähdy. (keitettyä sipulia ei käytetä.)

Paista pekoni rapeaksi. Ota se pois pannulta ja lisää rasvaan punasipulisilppu. Kuullota sipuli sekoitellen. Lisää joukkoon sinapinsiemenet, kun muutama siemen on pompahtanut, (ihan oikeasti ne alkavat hyppelemään ennen pitkää) lisää joukkoon etikka. Kiehauta minuutin pari. Lisää joukkoon öljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kuuma kastike perunoiden päälle.

Lisää joukkoon kevätsipuli, persilja ja pekoni. Sekoita ja tarjoile heti. Pekonin voi halutessaan jättää pois tai korvata jollain muulla lihalla.

Kalkkunapastrami



1-2 kg kalkkunanrintaa
Mausteseokseen:
3 rkl korianteria
3 rkl mustapippurirouhetta
valkosipulia maun mukaan
1,5 tl vaaleita sinapinsiemeniä
0,5 dl karkeaa suolaa
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl paprikajauhetta
1 rkl jauhettua inkivääriä

Mittaa ainekset isoon mortteliin tai kulhoon, jossa pystyt niitä hieman murskaamaan ja sekoittamaan hyvin. Levitä sitten valmis seos kalkkunan päälle joka puolelle. (Seosta tulee liikaa, se säilyy muutaman kuukauden, jos laitoit valkosipulin jauheena.) Laita kalkkuna pussiin ja jääkaappiin vuorokaudeksi. Käännä muutaman kerran marinoitumisen aikana. 

Ota kalkkunanrinta huoneenlämpöön noin 30-60 minuuttia ennen grillaamista. Pyyhkäise sen päältä ylimääräiset mausteet. Laita grilliin sopivaan kohtaan pannu, johon kalkkunasta valuu nesteet. (Muista, että pannun pitää olla liekinkestävä.) Kalkkuna grillataan epäsuoralla lämmöllä kohtalaisella tai miedohkolla lämmöllä. Käytä savustuslastuja tuomaan lisämakua. Kalkkuna on kypsä, kun sen sisälämpötila on 70 astetta. Suosittelen käyttämään lämpömittaria tässä kohtaa, jotta tiedät varmasti kypsyyden. Tarjoile ohuina viipaleina vaikkapa leikkeleen tilalla leivän päällä. 

"Suomessa kasvatetun kalkkunan rintafilee on kypsennettävä kypsäksi (≥ +70 °C), mutta sitä ei missään nimessä kannata eikä onneksi tarvitsekaan ylikypsentää. Kotimaisten kalkkunoidemme lihassa ei ole salmonellaa — päinvastoin kuin useimmissa muissa maissa, joissa sen takia kehotetaan saavuttamaan +75 °C." Tässä pieni tietoisku kalkkunaa.fi -sivustolta.


Pst. En ole leivonnaisiakaan unohtanut, mm. tällaista tulossa blogiin:





Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...