perjantai 15. marraskuuta 2013

Chocolate caramel poke cake

Katselin aamulla meikatessani peiliin ja järkytyin. Apua, mitkä rypyt silmien alla! Aiemmin sopineet helmiäisluomivärit eivät enää olekaan niin pop. Pitää täysin paikkaansa se, että lasten saanti vanhentaa. Ja jos se ei muuten vanhenna, niin ainakin ryppyjä syntyy. On pakko välillä rypistää silmänsä kiinni, kun kaistapäinen Neiti leikkii mäkihyppääjää sohvalta tyynypinoon. Miten ihmeessä noin pieni osaakin sen ponnistamisen aivan kuin hyppyriltä?

Eikä se mäkihyppy ole ainoa urheilulaji, josta täällä ollaan innostuneita. Pesäpallo olisi sisätiloissa tosi kivaa. Äiti vaan on sellainen kalkkis ettei ymmärrä miksi pitkä kenkälusikka olisi mahtava maila ja isohko Duplo-lego loistava pallo. Taisi se Neitokainen joku päivä yrittää keikonheittäjäksikin. Miten löysikin rullan ilmastointiteippiä?? (Nyt syyttävä sormi osoittaa välillä johonkin muuhun suuntaan kuin itseeni.) Onneksi ikkuna kesti osuman, eikä epäonnen suoramme saanut jatkoa.


Palataanpas taas asiaan. Rypyistäni sain syyn kokeilla rapakon takana tehtäviä poke-kakkuja. Ihmettelen vaan, että miksi amerikkalaiset sisaremme menevät kauneusleikkauksiin? Helpoin keinohan ihon kiristämiseen on pieni pyöristyminen. Sehän onnistuu mitä erinomaisemmin näillä suklaata, karamellia, sokeria ja muita herkkuja täynnä olevilla kakuilla...

Poke-kakun ideana on painella kypsään kakkuun reikiä ja täyttää se mitä herkullisemmilla täytteillä. Nyt jo minulla oli valinnan vaikeutta, sillä vaihtoehtoja on suorastaan tuhansia. Pahaa pelkään, että tulette vielä kyllästymään poke-kakkuihin... Mieleni tekee jo leipoa seuraava!

Aloitellaan Nigellan Paholaisen kakulla, sitä käytin pohjana. Sitten valutin koloihin kondensoitua maitoa (suklaakastike toimii myös!) ja vielä kinuskikastiketta lisäksi. Päälle tein ihan tuollaisen valmisvaahdon. Amerikkalaiset poke-kakut tuntuvat olevan hyvin pitkälti valmistettuja erilaisista kakkujauheista, valmiskastikkeista ja -kuorrutteista. Ihan vielä sellaiseen en lähtenyt. Pyrin kehittelemään sen päällisenkin itse tehtäväksi, ainakin joihinkin makuihin, mitä minulla on nyt suunnitteilla. Jään itsekin odottamaan, että mitä harmaat aivosoluni keksivät.

Nigellan Paholaisen kakku

50 g tummaa kaakaojauhetta
100 g tummaa muscovadosokeria (tai fariinisokeria, sekin toimii)
2,5 dl kiehuvaa vettä
2 tl vaniljauutetta
----
125 g voita tai margariinia
150 g sokeria
----
2 isoa kanamunaa
----
225 g vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa


Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota isohko irtopohjainen neliskanttinen kakkuvuoka. Mittaa kulhoon kaakao, muscovado ja vaniljauute. Kiehauta vesi ja kaada se kaakaoseoksen päälle. Sekoita tasaiseksi. Jätä odottamaan.

Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon muna, vatkaa jälleen hetki, lisää vähän jauhoja ja toinen muna. Vatkaa sekaisin. Lisää joukkoon loput jauhot ja kaakaoseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi, kaada vuokaan ja laita heti uuniin. Paista noin 45-50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Ota kakku pois uunista ja painele siihen reikiä esimerkiksi kauhan väärällä päällä.

Valuta päälle kondensoitua maitoa puoli tölkillistä. Levitä se koko kakun päälle, yritä tähdätä reikiin.


Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä tunnin verran. Levitä sitten päälle kinuskikastike. Yritä eritoten se saada kakun koloihin. Nosta sitten jääkaappiin toiseksi tunniksi.

Pikainen kinuskikastike

1 dl fariinisokeria
1 dl kuohukermaa

Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta pari minuuttia. Anna jäähtyä noin puoli tuntia ennen kakun päälle levittämistä.

Valmista kakun kuorrute haluamallasi tavalla, joku valmisjuttu käy vallan mainiosti. Itse käytin Dr. Oetkerin Cup Cake Toppingia, jonka maustoin vaniljalla. Koristele esim. suklaa-/toffeerouheella.

Säilytys jääkaapissa. Ilman kuorrutusta voi pakastaa.

Olisiko poke-kakulle hyvä suomenkielinen nimitys Kolokakku?

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...