tiistai 5. marraskuuta 2013

Gluteenittomat tortillat

Minulla on olo ollut kuin Aku Ankalla, kun olen Neidin kanssa kehitellyt gluteenittomia tortilloita. Yhden satsin olisin varmasti voinut myydä ampumaseuralle savikiekoiksi, toinen satsi olisi käynyt sahanpuruista lämpövoimalassa, kolmas puolestaan ei meinannut kypsyä millään. Tiedä sitten minne liimatehtaalle sitä olisi tarjonnut. Mummo Ankkaa ja hänen ihmeuuniaan on ollut todella ikävä. Tiedätte kai sen uunin, kakutkin tulevat koristeltuina ulos.


Mutta sitkeydestä kai palkitaan. Viimeinkin olen onnistunut ja jopa kaksi kertaa peräkkäin. Ohje siis toimii! Tortillat saa peräti käärittyä rullallekin. Maku on todella hyvä, kelpaa ihan tavallista ruokavaliotakin noudattavalle.

Kärsivällisyyttä ja rakkautta tekemiseen vaaditaan. Taikinan pitää levätä ja sitä pitää kohdella kuin rakastaan, joka tarvitsee lohduttelua. Hellät otteet palkitaan. Niin että ei ihan viisain veto antaa hieman alle 3-vuotiaan kaulita taikinaa... Toisaalta, tortilloista tuli persoonallisia ja ainakin käsintehdyn näköisiä.

Ja jotta en liikaa ylpistyisi onnistumisestani, viimeinen tortilla palautti minut maanpinnalle. Menin ja esittelin Neidille kuinka taitavasti äiti osaa kääntää heittämällä... Paljaat varpaani, kuuma tortilla, KÄÄK!

Gluteenittomat tortillat

koosta riippuen 5-10 tortillaa

160 g Semperin karkeaa jauhoseosta
80 g tummia täysjyväriisijauhoja
40 g riisijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ksantaania
0,25-0,5 tl suolaa
---
70 g maidotonta margariinia
1,5 dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet monitoimikoneen tms. kulhossa. Lisää joukkoon margariini ja käytä konetta niin kauan, että seos muistuttaa hieman hiekkaa. Lisää vesi ja anna koneen käydä niin kauan, että taikina muodostaa pallon.

Ota taikina pois kulhosta ja kääri muovin sisään. Anna levätä jääkaapissa 30 min ja vielä huoneenlämmössä 30 minuuttia.

Jaa sitten taikina tasakokoisiin palloihin. Kaulitse tavallisia maissijauhoja apuna käyttäen hellävaraisesti pyöreähköiksi tortilloiksi.

Paista kuumalla pannulla niin kauan, että tulee ruskeita pilkkuja paistinpannua vasten olevalle puolelle. Muista, että jos käännät selkäsi, kypsyminen tapahtuu yllättävän nopeasti ja peli on menetetty, tortilla palaa. Käännä ja paista toinenkin puoli. Pidä folion sisällä tarjoiluun asti.

Kuvaus oli taas varsinainen operaatio:

"Äiti, äiti, joko saa ottaa?"

"Viuh, senkus kuvaat, minä ainakin syön tämän!"

Lupasin jo aiemmin gluteenittomien vesirinkelien ohjeen. Minä onneton unohdin kuvata ne! Heti kun teemme niitä taas, muistan takuulla kuvata ja laittaa ohjeen.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...