Mutta sitkeydestä kai palkitaan. Viimeinkin olen onnistunut ja jopa kaksi kertaa peräkkäin. Ohje siis toimii! Tortillat saa peräti käärittyä rullallekin. Maku on todella hyvä, kelpaa ihan tavallista ruokavaliotakin noudattavalle.
Kärsivällisyyttä ja rakkautta tekemiseen vaaditaan. Taikinan pitää levätä ja sitä pitää kohdella kuin rakastaan, joka tarvitsee lohduttelua. Hellät otteet palkitaan. Niin että ei ihan viisain veto antaa hieman alle 3-vuotiaan kaulita taikinaa... Toisaalta, tortilloista tuli persoonallisia ja ainakin käsintehdyn näköisiä.
Ja jotta en liikaa ylpistyisi onnistumisestani, viimeinen tortilla palautti minut maanpinnalle. Menin ja esittelin Neidille kuinka taitavasti äiti osaa kääntää heittämällä... Paljaat varpaani, kuuma tortilla, KÄÄK!
Gluteenittomat tortillat
koosta riippuen 5-10 tortillaa
160 g Semperin karkeaa jauhoseosta
80 g tummia täysjyväriisijauhoja
40 g riisijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ksantaania
0,25-0,5 tl suolaa
---
70 g maidotonta margariinia
1,5 dl kädenlämpöistä vettä
Sekoita kuivat aineet monitoimikoneen tms. kulhossa. Lisää joukkoon margariini ja käytä konetta niin kauan, että seos muistuttaa hieman hiekkaa. Lisää vesi ja anna koneen käydä niin kauan, että taikina muodostaa pallon.
Ota taikina pois kulhosta ja kääri muovin sisään. Anna levätä jääkaapissa 30 min ja vielä huoneenlämmössä 30 minuuttia.
Jaa sitten taikina tasakokoisiin palloihin. Kaulitse tavallisia maissijauhoja apuna käyttäen hellävaraisesti pyöreähköiksi tortilloiksi.
Paista kuumalla pannulla niin kauan, että tulee ruskeita pilkkuja paistinpannua vasten olevalle puolelle. Muista, että jos käännät selkäsi, kypsyminen tapahtuu yllättävän nopeasti ja peli on menetetty, tortilla palaa. Käännä ja paista toinenkin puoli. Pidä folion sisällä tarjoiluun asti.
Kuvaus oli taas varsinainen operaatio:
"Äiti, äiti, joko saa ottaa?"
"Viuh, senkus kuvaat, minä ainakin syön tämän!"
Lupasin jo aiemmin gluteenittomien vesirinkelien ohjeen. Minä onneton unohdin kuvata ne! Heti kun teemme niitä taas, muistan takuulla kuvata ja laittaa ohjeen.
Olet saanut ne onnistumaan hyvin. Itse en kokeillut kuin muutaman kerran ja jäi siihen aikanaan. Tosin yritä tehdä sitten pelkästä ilmasta noita :)
VastaaPoistaKiitos. Aikaa meni mullakin ennen kuin sain onnistumaan nämä.
PoistaMitä luulet voiko tortillataikinan säilyttää yön yli jääkaapissa, ja vasta seuraavana päivänä paistaa.
VastaaPoistaEn usko. Gluteenittomat taikinat muuttuvat herkästi liian koviksi, jos niitä säilyttää liian pitkään.
PoistaOk, elikkäs paistan siis tänään tortillat:) Menin vahingossa tänään jo tekemmään taikinan vaikka huomenna tarkoitus syödä. Ovatkohan huomenna vielä hyviä, ja säilytetäänkö huoneenlämmössä vai jääkaapissa?
VastaaPoistaNe voivat kuivua jonkin verran huomiselle. Monella gluteenittomalla leivonnaisella on paha taipumus siihen. Olen säilyttänyt noita pakastettuina Neitiä varten. Tehdään aina silloin tällöin satsi ja otetaan yksi kerrallaan pakkasesta. Nopea sulatus mikrossa ja on ihan tuoreen veroista. Nämä ovat niitä gluteenittomia, jotka kuivuvat aika nopeasti. Suosittelisin pakastamista tai sitten hyvin huolellisesti muoviin käärittyinä huoneenlämmössä. Muista kaulita hellävaroen, taikina on suht haurasta. Jos ei meinaa pysyä kasassa, voi ihan vähäsen lisätä vettä tarvittaessa.
PoistaOk, kiitos vastauksista :) juuri paistoin tortillat ja hyvin onnistu, paitsi ensimmäinen meni ihan kivikovaksi oli ihan kuin jättikokoinen sipsi :D mutta seuraavia ymmärsin paistaa vähemmän aikaa ja hyvin onnistu.
VastaaPoistaTosi kiva kuulla, että onnistuit. Meillä nämä toimii myös hätävaraleipänä.
Poista