lauantai 23. marraskuuta 2013

Key lime poke cake

Siis te ette tajuakaan kuinka nopea ja notkea olen nykyisin. (Jätetään se silloin tällöin ilmenevä kömpelyys välistä, jookosta.) Tein tätä kakkua ja oikein kunnolla uhmaileva pikku apurini olisi halunnut maistaa tai vähintään haistaa kaikkea. Kakussakin kun on maitoa, munia, kermaa, voita ja vehnäjauhoja, niin en tietenkään voinut Neidin antaa koskeakaan mitään.

Siitä sitten seurasi se, että hyvin taidokkaasti kurottelin metrin mittaisen hukkapätkän yli ja sekoittelin hyvin varoen kaikkea. Kananmunankin onnistuin tähtämään noin metrin päästä lasiin, ei huono, ei huono lainkaan. Onneksi Neiti päätti sitten kiinnostua Isistä ja isin touhuista merirosvolaivan kanssa ja minä sain työrauhan, edes hetkeksi. Kunnes taas tuo pikku apulainen tuli auttamaan. Aika näppärästi jonglöörasin avatulla kondensoidulla maidolla ja lennossa vaihdoin voin Keijuun, jotta hän sai maistiaisia. Miten muuten lapset pystyvät ottamaan lusikallisen rasvaa ja sillä oikein herkutellaan?

Uskokaa muuten ohjetta, jos kokeilette kakkua. Jälki ei ole kaunista liian pienen kulhon kanssa. Taikina tuppaa lentämään ja pitkälle. Siinä lentää sitten Neitikin hetkeksi Isin kanssa vielä vähän pidemmälle ja äiti konttaa ja siivoaa, taas kerran.
Nämä kolokakut ovat niin hauskoja!
 Pohja

300 g vehnäjauhoja
300 g sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 sitruunan kuori raastettuna
200 g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
2 valkuaista
2 kokonaista kananmunaa
2 dl maitoa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leivinpaperoi noin parin litran vetoinen kakkuvuoka. Voitele ja jauhota, jos käytät irtopohjavuokaa. Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe ja sitruunankuoriraaste hyvin sekaisin isossa kulhossa. (Tarkoitan todellakin isoa, koska muuten keittiö on täynnä taikinakokkareita...)

Vatkaa sähkövatkaimella joukkoon rasva niin, että koostumus on hiekkamainen. (Yleis-/monitoimikoneella sujuu oikein hyvin.) Lisää joukkoon ensin yksi valkuainen, vatkaa hetki, lisää sitten toinen valkuainen, vatkaa, lisää sitten vielä munat yksi kerrallaan välissä aina vatkaten. Lopuksi lisää maito kahdessa erässä ja vatkaa taikina tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 40 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä

Anna kakun jäähtyä 5 minuuttia. Tee sitten kakkuun koloja jollakin noin sentin vahvuisella kepillä, esim. kauhan varrella. Pyörittele keppiä koloissa hieman. Anna kakun sitten jäähtyä kokonaan. Älä ota kakkua vielä pois vuoasta.

Täyte

1 prk kondensoitua maitoa (397 g)
2 dl vispikermaa
2 tl limen kuoriraastetta
0,75-1 dl limemehua (lime voi olla hyvinkin tujua, maista seosta ennen kuin laitat kaikki)
(vihreää elintarvikeväriä)

Sekoita yhteen täytteen aineet. Seos paksunee, kun sitä vatkaa hieman. Jos haluat korostaa täytteen väriä, laita väriainetta joukkoon tippa kerrallaan. Eri valmistajien väreissä on kovasti eroa, siksi en anna tarkkaa määrää väriin.

Kaada täyte kolojen päälle. Levittele lastalla edestakaisin, jotta varmasti jokainen kolo saa täytteen. Nosta jääkaappiin pariksi tunniksi hyytymään.

Päälle

2 dl vispikermaa
haluamiasi koristeita

Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä se kakun pinnalle. Leikkaa paloiksi ja koristele. Minulla on koristeina karpaloita, limen kuorisuikaleita sekä kaffir-limetin lehtiä.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...