lauantai 30. marraskuuta 2013

Valkosipulipatonki

Kaikkien karkkien väliin laitetaan välillä vähän suolaisempaa ohjetta. Minun on jo pitkään tehnyt kunnon valkosipulipatonkia, mutta kaupasta en itselleni sopivaa ole löytänyt. Sitten se tietenkin piti tehdä itse. Ohje saattaa tuntua työläältä, mutta suurin osa tekemisestä menee odottamiseen, kun taikina tekeytyy tai nousee.

Ihan sivu mennen sanoen, kannattaa keskittyä siihen mitä tekee. Tämän viikon saldona totean, että älä ala tilamaan pizzaa kesken suklaan temperoinnin. Homma ei onnistu. Eikä onnistu voin/margariinin pehmentäminen mikrossa, jos et vahdi vieressä. Se sulaa, kun unohtaa koko homman. Pulled Pork keitosta ei ole kiva siivota hellalta sen kiehuttua yli, kun käyt laittamassa pesukoneen pyörimään ja jälleen kerran päästä karkaa ajatus koko possusta. Niin että silleen. Yleensä olen ollut hyvä moniajossa, mutta nyt on tuottanut vaikeuksia, koska päässä pyörii niin paljon ajatuksia.


Valkosipulipatonki
5 patonkia

Täyte:
200 g voita tai maidotonta margariinia
1 dl persiljasilppua
4-8 valkosipulinkynttä maun mukaan
suolaa, pippuria maun mukaan

Pehmennä rasva ja sekoita joukkoon muut aineet. Anna maustua hetki. (Jos käytät mikroa, muista että rasva saattaa sulaa siellä yllättävän nopeasti...)

Alkutaikina:
0,75 tl kuivahiivaa
3 dl vettä
300 g erikoisvehnäjauhoja

Sekoita aineet yhteen isossa leivontakulhossa. Peitä muovilla ja anna olla huoneenlämmössä 4 tuntia tai yön yli.

Varsinainen taikina:
1 tl kuivahiivaa
3 dl vettä
700 g erikoisvehnäjauhoja
1 rkl hienonnettua merisuolaa

Kaada vesi monitoimi-/yleiskoneen leivontakulhoon. Liota hiiva veteen ja lisää siihen alkutaikina ja jauhot. Laita monitoimikone päälle ja anna koneen käydä pienellä nopeudella 13 minuuttia. Lisää joukkoon suola ja nosta hieman nopeutta. Anna käydä vielä 7 minuuttia. Peittele taikina hyvin ja anna nousta 90 minuuttia.

Painele taikinasta ilma pois. Jaa se viiteen osaan (n. 310 g/pala). Litistä levyjä ja taita ne kahdesti. Peittele leivinliinalla ja anna nousta 15 minuuttia.




Kaulitse taikina pellin mittaiseksi levyksi ja levitä valkosipulivoi siihen.


Kääri rullalle, laita pellille saumapuoli alaspäin ja anna nousta noin 60-75 minuuttia. Leivinpaperista voi vetää pienet "vekit" väliin, jotta patongit eivät ihan täysin ota toisiinsa kiinni. Kun taikina on noussut, vedä terävällä veitsellä viillot patonkeihin.
  
Paistaminen on vähän mutkikasta, mutta tällä tavalla tulee ihan paras pinta patonkeihin:

Laita patongit uuniin ja sumuta sinne samalla vettä.

Paista aluksi 230 asteessa 5 minuuttia.
Laske sitten lämpötila 210 asteeseen. Paista 10 minuuttia.
Avaa luukkua hetkeksi.
Paista jälleen 10 minuuttia.
Avaa taas luukkua hetkeksi.
Paista vielä 5 minuuttia. (Paistoaikaa yhteensä 30 min)
Valmista!
(voi pakastaa)

Perusohje on idoliltani Jan Hedhiltä. Gluteeniton versio tulossa ensi viikolla. 

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...