Vaalea levain-leipä
2 kpl
200 g levainia, ruokittua ks. tämä postaus
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
2 tl kuivahiivaa, jos käytät hyvin uutta levainia
0,5 rkl sokeria
600 g erikoisvehnäjauhoja
2-2,5 tl suolaa
Mittaa ainekset kulhoon ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Käsin yli 10 minuuttia, koneella 6-7 minuuttia. Peitä liinalla ja anna nousta pari tuntia.
Kumoa taikina varovasti jauhotetulle pöydälle ja jaa kahtia. Muotoile varovasti leiviksi. Nosta leivinpaperoidulle pellille nousemaan leivinliinan alle. Anna kohota ihan rauhassa tunnin verran. Laita nousemisen loppuvaiheessa uuni lämpenemään 250 asteeseen.
Kostuta leivät sumuttamalla tai voitelemalla vedellä. Vedä terävällä veitsellä pari viiltoa leipiin ja nosta uuniin. Laske uunin lämpö heti 220 asteeseen. Paista 20-30 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Tällainen leipä ei liikoja päällysteitä kaipaa. Sisältä pehmeää, päällä rapea kuori, ei liian hapanta. Tässä on levain-leipää parhaimmillaan.
Olemme jo kovasti tonttuilleet joulua täällä. Uusia reseptejä on kehitelty ja maisteltu. Kanelin ja inkiväärin tuoksu valtaa keittiön sulassa sovussa suklaan kanssa. Mm. tällaisia jouluisia tunnelmia luvassa: