Kollaasi

Kollaasi

torstai 27. marraskuuta 2014

Piparkakkucookiet

Näitä jouluntuoksuisia cookieita kehittelin pitkään ja hartaasti. Liikaa sokeria, liian makeaa suklaata, liian vähän leivinjauhetta, enemmän kermaa ja vaikka mitä pieniä virityksiä tein ennen kuin sain cookieista mieluisia. Paistoin yhtä cookieta kerrallaan uunissa, jotta saimme kehiteltyä koostumuksesta sopivan. Maistelimme Neidin kanssa niin paljon cookieita, että ne tulivat melkein korvista. Olin hyvin ylpeä tyttärestäni, kun hän osasi jo analysoida makuja. "Äiti, näissä on liikaa siirappia." Maistettuani sitä satsia itsekin, huomasin Neidin olevan ihan oikeassa, siirapin maku jyräsi muut maut. Lopulta saimme juuri sopivan koostumuksen ja maun kasaan.

Näissä cookieissa maistuu joulu ja suklaa, voiko enää muuta toivoa?

Piparkakkucookiet
n. 25 kpl

4,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
0,25 tl pomeranssia
0,25 tl neilikkaa
100 g tummaa suklaarouhetta, maidotonta tarvittaessa
---
170 g maidotonta margariinia tai voita huoneenlämpöisenä
0,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
0,5 dl siirappia
55 g kermaa tai soijaruokakermaa (tai 1 kananmuna)*
---
raesokeria

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Sekoita jauhot, mausteet, leivinjauhe, kaakao ja suklaarouhe sekaisin. Vatkaa margariini ja sokerit notkeaksi, lisää joukkoon siirappi ja vatkaa vielä puolisen minuuttia. Lisää joukkoon kerma ja jauhot ja sekoita nopeasti taikinaksi.

Pyörittele taikinasta noin pari senttiä halkaisijaltaan olevia pallosia ja paina ne kevyesti raesokeriin. Laita leivinpaperoidulle pellille ja jätä tilaa väliin leviämistä varten. Paista noin 12 minuuttia keskitasolla. Anna jäähtyä viitisen minuuttia pellillä, sitten ritilän päällä loppuun.


*Kerman määrän mittaaminen sujui minulta niin lahjakkaasti, että päädyin sitten punnitsemaan tölkin, jotta tiesin käyttämäni määrän. Kermaa on lisätty taikinaan siis pikkuisen yli puoli desilitraa. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös kananmunaa, jos se sopii ruokavalioon.

Mmm. Piparipurkki on taas täynnä, ainakin hetken.

Piparit säilyvät huoneenlämmössä viikon verran Sopivat myös pakastettaviksi.

2 kommenttia:

  1. Hei, blogisi on yksi parhaista leivonta-blogeista! Reseptien kirjo on kattava j a kokeilet makuyhdistelmiä ennakkoluulottomasti. Teksteistä huomaa, että todella pidät leivonnasta :-) Kokeilin juuri aurajuusto-brownieita ja miten hyviä niistä tulikaan! Mukavaa joulun odotusta! -Iiris

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista! Sain paljon tästä taas inspiraatiota ja intoa. Erittäin mukavaa joulun odotusta sinulle!

      Poista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.