Kollaasi

Kollaasi

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Cinnabon eli kanelipulla

Minun piti laittaa tänään -ton ohje, mutta en voi. En kertakaikkiaan. Eilen kokeilin taas suuren maailman herkkuja ja tein cinnaboneja. Voi taivas mitä herkkua. Pyydän anteeksi kotimainen ja rakas korvapuusti, mutta meillä taidetaan vastaisuudessa tehdä näitä herkkuja useamminkin.



 Leivonnassa käytetään kylmänostatusta, silloin taikinakin tehdään kylmään maitoon.

Taikina:

2,5 dl kylmää maitoa
2 kananmunaa
75 g sulatettua margariinia tai voita
10 dl erikoisvehnäjauhoja (AnniHelena -tyyppinen)
1 tl suolaa
1 dl sokeria (reilu dl)
3 tl kuivahiivaa

Täyte:
50 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2,5 dl fariinisokeria
0,75 tl ksantaania (auttaa pitämään täytteen pullan sisällä)
2-3 rkl jauhettua kanelia

Kuorrute:
100 g tuorejuustoa
50 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
3,5 dl tomusokeria
1 tl vanilja-aromia
pikku ripaus suolaa

Mittaa kaikki taikinan ainekset joko leipäkoneen tai yleiskoneen kulhoon. Anna koneen vaivata taikinaa 15-20 minuuttia. Laita taikina isohkoon kannelliseen kulhoon. Nosta jääkaappiin. Anna taikinan nousta vähintään 8 tuntia tai esimerkiksi yön yli.

Sekoita yhteen täytteen aineista fariinisokeri, ksantaani ja kaneli. Maistele täytettä, että koska siinä on sinun makuusi riittävästi kanelia.

Kun taikina on noussut, painele siitä ilma pois ja kaulitse se isoksi levyksi. Levitä päälle huoneenlämpöinen rasva ja täyte. Täytettä tulee runsaasti. Ksantaanin ansiosta se ei valu sisältä pois. Pullan sisälle tulee ihanan tahmea karamellinen ja kanelinen täyte.

Kääri levy rullaksi. Leikkaa rulla 12 viipaleeseen. Laita viipaleet pystyyn voideltuun uunivuokaan. Jätä niihin hieman väliä. Voit paistaa ne yksittäinkin joissain pulla- tms. vuoissa. Anna pullien nousta leivinliinan alla 45 min ennen paistamista. Paista 175 asteessa n. 30-40 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Varo paistamasta ylikypsiksi. Yksittäisten paistoaika on n. 15 minuuttia.

Valmista kuorrute paiston aikana. Mittaa kuorrutteen aineet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella vaaleammaksi ja kuohkeaksi. Levitä kuorrute pullien päälle, kun pullat ovat vielä lämpimiä. Tarjoa lämpöisinä.







19 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta. Me teimme kaksi annosta viikonloppuna. Ensimmäinen loppui ihan liian nopeasti. Pakko tehdä pian lisää.

    VastaaPoista
  2. Näitä on pakko testata kunhan saadaan nämä joulupuuhat hoidettua :D Ohjeessa oli mulle vieras ainesosa; ksantaani. Mistä tätä mahtaisi saada ostettua?

    VastaaPoista
  3. Ksantaania löytyy ainakin Prismojen maustehyllystä. Cittarissa saattaa olla gluteeniton maailma hyllykössäkin maustehyllyn lisäksi. Olen kokeillut tehdä ilman ksantaania ja täyte vähän valuu ulos. Parempaa tulee ksantaanin avulla, hyvää tulee ilmankin. :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Tänään kauppareissulla nappasin Prisman hyllystä mukaani tuota ja taidanpa tietää millä herkutellaan pyhien jälkeen ;)

    VastaaPoista
  5. Nam, kiitos ohjeesta. Olen tehnyt monta kertaa ja kaikki menevät perheessä heti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cinnabonit katoavat meilläkin nopeasti. :)

      Poista
  6. Löysin sun ihanan blogin ja herkulliset reseptit! Kokeilin heti näitä, nigellan suklaamuffinsseja ja tiikerikakusta piirakkaversiota. Slurps mitä herkkuja :P Kiitos ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla! Meillä on nämä kaikki kestosuosikeita. Cinnabonit ovat heikkouteni, niin hyviä vaikka on tehty monen monta kertaa. :)

      Poista
  7. Kun ei ole leipäkoneen eikä yleiskoneen kulhoa niin miten toimitaan?Onnistuuko vatkaimella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikinaan täytyy saada hyvä sitko, joten tärkeintä on hyvä vaivaus. Jos jaksaa, voi vaikka käsin vaivata taikinan. Sähkövatkainta taikinakoukuilla varustettuna voi halutessaan käyttää.

      Poista
    2. Kiitos :) Huomenna taidan tehdä niitä.

      Poista
  8. AAAH! Ihan pää (ja maha) meinaavat räjähtää. Söin kuusi ellen peräti seitsemäm pullaa putkeen. iHan mielettömän herkkuja. Kiitos ohjeesta! <3 ps. Mies leipoi ja hän ei yleensä leivo. Minä kiitän.

    ps. Moes teki pienemmällä määrällä kuorrutetta ja jäi silti yli. Mutta huomasin kuviasi katsellessa että sullahan pullat oikein ui siinä ihanassa kuorrutteessa. Meillä se oli oikeastaan vaan pullien päällä. Hyvin toimi vähemmälläkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että maistui. Itsekin olen nykyään tehnyt hieman pienemmän kuorrutemäärän, mutta ei liian pientä. Yritän ujuttaa kuorrutteen pullien kierteiden väliin. Siellä se aateloi täytteen.
      Sait minulle elävästi mieleen ensimmäisten cinnabonien maistelun, itekin söin monta pullaa. :)

      Poista
  9. Tein näitä ensimmäistä kertaa ja gluteenittomana. Muutama kirosana tuli taikinaa tehdessä ja rullatessa. Kauniita nämä eivät ole mutta toivottavasti maku vielä parempi.
    Saas nähdä mitä niistä tulee.

    VastaaPoista
  10. Kun kuivahiivaa käytetään, niin eikö se tarvitse heräämisen +42C vai lisätäänkö se tosiaan sellaisenaan jauhojen seassa taikinaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivahiiva heräilee kyllä viileämmässäkin, kun aikaa on tarpeeksi.

      Poista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.