Kollaasi

Kollaasi

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Sitruunabasilikapestoa ja kuhaa

Onnekseni minulla on ihana veli, joka on erittäin taitava kalamies. Häneltä saa usein erilaisia kalaherkkuja. Viimeksi sain useamman kuhan. Tiesin heti, että mitä haluan niistä tehdä. Meidän oven pielessä olevassa yrttiruukussa kasvaa sitruunabasilika erittäin innokkaasti. Olin jo aiemmin suunnitellut tekeväni siitä pestoa. Kuhan kanssa se sopi todella hyvin.


Muuntelin vähän tavallisen peston ohjetta. Vaihdoin pinjansiemenet cashew-pähkinöihin ja jätin valkosipulin pois. Halusin pestosta vähän raikkaamman version kalan kanssa tarjoiltavaksi.


Sitruunabasilikapesto

1 dl cashew-pähkinöitä
4 dl sitruunabasilikan lehtiä
1 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
1 dl raastettua parmesania
1-1,5 dl oliiviöljyä

Mittaa pähkinät tehosekoittimeen, monitoimikoneeseen tai muuhun hienontavaan vekottimeen. Jauha pähkinät hienoksi. Lisää joukkoon lehdet sekä sitruunamehu ja hienonna taas. Lisää sitten suola ja parmesan. Pyöräytä konetta jälleen. Lisää sitten öljy tasaisena nauhana koneen käydessä. Lisää öljyä niin paljon, että koostumus on kastikemainen.

Kuhaa pestolla

Poista kuhafileistä kylkiruodot ja selkälihaksen ruodot. Selkälihaksen pystyt ruodot on helpointa poistaa leikkaamalla v.n mallinen pala pois fileestä ruotojen kohdalta. Kylkiruodot saa pois liu'uttamalla veistä kylkiruotojen alta.

Laita fileet uunivuokaan. Levitä pestoa päälle. Määrää on vaikea sanoa, koska fileet ovat erikokoisia. Kypsennä 200 asteessä 10-20 minuuttia. Kypsennysaika on taas riippuvainen kalan koosta. Samoin kuin annoskokokin. Tarjoile uusien perunoiden tai perunamuusin kera.

Pestoa tulee reiluhko annos. Sen voi pakastaa mainiosti. Käytä kuitenkin kuukauden kuluessa runsaan rasvamäärän vuoksi.

Neiti-rassu ei tätä herkkua saanut maistella. Kala-allergia on usein aika pitkäaikainen. Ehkä kouluikään mennessä sitten saa Neitikin kalalla herkutella.

4 kommenttia:

  1. Tuota pestoa voisikin kokeilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Tuota sitruunabasilikaa on hurjan helppo kasvattaa itse ja se on tosi hyvää. :)

      Poista
  2. Kirvainvaasio uhkasi parvekepuutarhani sitruunabasilikoita ja etsin netistä ohjetta, johon voisin basilikani nyt heti hyödyntää. Löysin tämän ohjeen ja kaikki tarvikkeetkin löytyivät kotoa. Surautin ainekset sekaisin ja tuli tosi hyvää! Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  3. Kiva kuulla (paitsi kirvainvaasiosta). Tämä pesto on yksi omista lempipestoistani. Seuraavan invaasion varalle kerron, että säilöin juuri omia sitruunabasilikoja, sitä voi muuten pakastaa. Aina kaikkialla toitotetaan, että basilika ei sovi pakastettavaksi, mutta olen pakastanut niin sitruuna-, thai- ja tavallista basilikaa hyvällä menestyksellä. Ne ovat olleet hyviä ruoanlaitossa pakasteestakin otettuna.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.