sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Kehnäsienestä bruchetta + tietoa sienestä

Kehnäsieniohjeita ei liiemmälti löydy. Se johtunee siitä, että sitä monet arastelevat sen keräämistä. Kehnäsienessä kun on pieni riski sekoittaa se eräisiin seitikkeihin. Aloittelijan kannattaa kerätä ensin muita sieniä, kuten kantarellia, suppilovahveroa, torvisientä sekä tatteja. Kun kehnäsieni alkaa kiinnostamaan,  suosittelen aloittelevan sienestäjän menemään esim. Marttojen sieniretkelle tai käymään paikallisten sieniyhdistysten näyttelyissä. Niissä sienten tuntijat osaavat neuvoa tunnistamisessa. Jos ystävissäsi tai sukulaisissa on kokenut sienestäjä, hänkin saattaa suostua neuvomaan sinua. Mutta muista, että parhaita sienipaikkojaan sienestäjät pitävät suurena salaisuutena. :)


4-5 leipään

1 litra kehnäsieniä (toimii myös kantarelleista, tateista)
1 rkl oliiviöljyä
tuoretta ruohosipulia, basilikaa ja salviaa silppuna tai omia lempiyrttejäsi
tilkka sitruunamehua (ja balsamiviinietikkaa halutessasi)

Patonkia

Siivoa kehnäsienet ja paloittele ne. Silppua yrtit. Laita öljy paistinpannulle ja kuumenna se. Lisää joukkoon sienet. Paista noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon yrtit ja sitruunamehu (ja balsamico). Paista vielä hetki. Paahda leivät ja laita sieniseos niiden päälle. Jos haluat, voit voidella leivät ennen sieniseoksen laittamista leivän päälle.

Gluteeniton versio valmistetaan gluteenittomaan leipään.


 
Kehnäsienen tunnusmerkki: jalassa oleva irtonainen rengas, joka erottaa sen samannäköisistä seitikeistä. Niiden rengas on seittimäinen. Jalka on valkoinen ja siinä on vaaleita aaltomaisia kuvioita.
 
Kehnäsienen lakki on väriltään kellertävänruskeä. Päällä on härmän/helmiäisen näköistä hohtoa eli kehnää.
Kehnäsienen lakki on nuorena melkein munamainen, laakenee vanhetessaan. Malto on pehmeää ja kellanvalkoista. Jalka on kuitumainen.

  
 Vaaleanruskeat heltat ovat sahateräiset varsinkin nuoremmalla sienellä. Lakin kasvaessa, heltat hieman suoristuvat.Kehnäsieni on koko maassa yleinen hyvin monen tyyppisissä metsissä. Kehnäsieni on koivun ja havupuiden seuralainen.


Kehnäsieni on aika vähän kerätty ja käytetty sieni, vaikka se on hyvä ruokasieni. Suosioon saattaa vaikuttaa se, että kehnäsienet ovat matojen suosiossa. Ne kannattaakin tarkistaa jo metsässä ettei turhaan laahaa kotiin matoisia sieniä. Toinen syy vähäiseen keräilyyn on epävarmuus tunnistamisessa. Kehnäsienen voi sekoittaa esimerkiksiksi valkovillaseitikkiin.

Kehnäsienestä käytetään vanhemmiten pelkkä lakki. Jalasta tulee puiseva. Kehnäsieni kannattaa säilöä pakastettuna, koska se kitkeröityy kuivatessa. (Tästä on monta mielipidettä. Jotkut kuivaavatkin. Itse vain pakastan.) Säilöminen: kehnäsienet paistetaan kuivalla pannulla kokoon ja pakastetaan sopiviin annoksiin.

Tästä linkistä löytyy lisää kehnäsienireseptejä blogissani.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...