Hampizza

Näin viikonloppuna kuvan hampurilaisen ja pizzan risteytyksestä. Tiesin heti, että sitähän on kokeiltava. Se olikin onnistunut kokeilu! Pizzan ja hampurilaisen parhaat puolet yhdessä hyvin maukkaina. Ohut pizzapohja oli hampitsassa mukavampi syödä kuin sämpylä. Pihvi ja muut täytteet pysyivät erittäin mehevinä pohjan sisällä. Parasta tässä on muunneltavuus. Jauhelihan joukkoon voi hyvin sekoittaa vaikka kasvisraastetta halutessaan. Juustoa ei ole pakko laittaa montaa siivua, jo yksikin tuo mehevyyttä. Oman makunsa mukaan sisään voi laittaa vaikka sipulia tai tomaattia. Tässä meidän versiomme. Teimme myös -ton version (gluteeniton, munaton, maidoton), sen ohje on tekstin lopussa.



Käytin pohjana tätä tuttua taikinaa. Samassa ohjeessa olevaa tomaattikastiketta käytin pizzakastikkeena. Voit käyttää omaa suosikkiasi.

Pihvit voi tehdä haluamallaan tavalla tai lihalla. Tässä meidän valintamme:

Pihvit:
4-10 pihviä

400 g naudan jauhelihaa
400 g nauta-sikajauhelihaa
0,5 sipulia silputtuna
1 rkl ketsuppia
loraus Worcester-kastiketta
suolaa, pippuria

Sekoita pihvien ainekset hyvin yhteen. Vaivaa taikinaa hetki. Paista niihin kaunis ruskea pinta paistinpannulla. (Käytä paistoon sinulle sopivaa rasvaa - öljyä, voita tai maidotonta margariinia.)

Jaa taikina 4-10 osaa, riippuu ihan siitä kuinka isoja haluat tehdä. Neljään osaan tehtynä on ison miehen jättimäiseen nälkään tarkoitettuja. Itse tuli syötyä hampitsasta useamman kerran, kun tulin tehneeksi niistä isoja.


Hampurilainen kasataan pohjan päälle ylösalaisin. Kaulitse pizzapohja ohueksi. Laita päällimmäiseksi haluamasi täyte ensimmäisenä, pizzakastike viimeisenä.

Lisäksi käytimme täytteenä cheddar-juustoa, kermajuustoa, pekonia ja haudutettua punasipulia.
Alimmaisena oli pekoni, sitten cheddar, pihvi, juusto ja tomaattikastike.

Kun olet laittanut täytteet, ummista hampizza ja käännä se oikein päin pellille odottamaan muiden valmistumista. Näitä ei tarvitse kohottaa, laita paistumaan heti kun olet valmis. Paista 225 asteessa niin kauan, että taikina on kauniin kullankeltaista ja tuntuu kypsältä. Voit myös voidella kananmunalla hampitsat ennen paistoa. Silloin esimerkiksi seesaminsiemenet sopisivat loistavasti päälle.


 Lisukkeena oli salaattia, tomaattia, amerikkalaisia maustekurkkuja sekä paholaisenhilloa.

Gluteeniton hampitsa:


1,5-1,75 dl kädenlämpöistä vettä
1,5 tl kuivahiivaa
2 tl sokeria
----

3,25 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Käytin Semperin jauhoja) 
0,5 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl omenaviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä

Sekoita vesi, hiiva ja sokeri. Lisää sitten muut aineet ja sekoita taikinaksi lusikalla. Peitä leivinliinalla ja anna nousta tunnin verran.
Jaa 3-4 osaan ja kaulitse tavallisia (ei tärkkelys!) maissijauhoja käyttäen ohuiksi pohjiksi. Kasaa samoin kuin tavalliset hampitsat. Käytä tarvittaessa soijajuustoa tavallisen juuston sijaan täytteenä.

Kasvisversion voi valmistaa kasvispihvistä ja soijajuustosta. 

Huom! Ohjeeseen korjattu veden määrä. Tein monetta kertaa näitä, mutta käytin eri mittaa kuin aiemmin. Tieteellinen tutkimukseni osoitti, että kolmesta mitastani yksikään ei antanut samaa grammamäärää, kun mittasin 1 dl vettä. Isoin heitto oli 11 g, joka näin pienessä ohjeessa on aika paljon. Tästä viisastuneena taidan alkaa tekemään gluteenittomat ohjeet grammamääräisinä, koska punnitseminen on huomattavasti tarkempaa.
  
Mieltäni jäi vaivaamaan yksi asia: Onko tämä Hampizza vai Hampitsa? Jostain syystä taitaa jälkimmäinen kuulostaa paremmalta, vai kuulostaako?

 

Kommentit

  1. Näitä on ihan pakko kokeilla! Mä en diggaa kaupan einesburgereista! Paremmalta kuulostaa hampitsa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinaan tehdä itsekin näitä ison satsin pienempinä versioina pakastimeen, saa nopsasti ottaa evääksi.

      Poista
  2. Kokeilin ja nämähän ovat loistavia! Kiitos! :) Mitenkäs tuossa gluteenittomassa ohjeessa tuo omenaviinietikka, mikä sen tehtävä on ja voiko sen korvata jollakin muulla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tulee pikkuisen kemiaa. :)

      Omenaviinietikka reagoi leivinjauheen kanssa ja siitä syntyy hiilidioksidia, joka puolestaan tulee kuplina. Leivonnainen nousee paremmin ja tulee ilmavammaksi. Sen voi korvata jollakin muulla happamalla, kuten tilkalla sitruunamehua, valkoviinietikalla tai vaikka piimällä. Leivinjauheen voi korvata ruokasoodalla.

      Hampitsasta on tullut meidän perheen kestosuosikki. Tosi kiva kuulla, että tykkäsit!

      Poista
    2. Nyt kun saan rauhassa kirjoittaa, jatkan vielä lisää. Gluteenittomissa jauhoissa ei ole tarpeeksi sitkoa, joka tulee viljan proteiineista gluteenista sekä gliadiinista. Siksi taikinaan kannattaa laittaa extraboostia, jotta saa ilmavia ja pehmeitä leivonnaisia. Viinietikka ei jää taikinaan maistumaan, vaan sen maku katoaa pois.

      Poista
    3. Paljon kiitoksia! Tein nyt gluteenittomiakin ja laitoin valkoviinietikkaa neuvosi pohjalta. Saatko sinä gluteenittoman taikinan pysymään hyvin kasassa leipoessa? Minulla oli vaikeuksia sen kanssa.

      Poista
    4. Se vaati huomattavan helliä otteita, jotta se pysyi kasassa. Gluteeniton taikina on aika haurasta. Voit kokeilla lisätä hieman vettä taikinaan, jos se auttaa.

      Poista
    5. Ai niin, unohdin mainita, että kannattaa käyttää reilusti maissijauhoja ja hyvin varoen kaulita.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

-ton Mokkapalat (munaton, gluteeniton, maidoton)

Hapanimelä kastike kiinalaiseen tyyliin

Piparkakut ja taatelikakku (munaton, maidoton, gluteeniton)