Omenasosepurkki on kiva tuliainen!
n. 2 litraa
1,5 kg kuorittuja ja paloiteltuja omenoita
5 dl vettä (Jos omenat ovat kovin mehukkaita, käytä vettä vain 4 dl)
5dl sokeria
1 vaniljatanko halkaistuna pitkittäin
Mittaa ainekset kattilan ja anna kiehua miedohkolla lämmöllä 20-30 minuuttia. Pidä aluksi kantta päällä, jottei kaikki neste haihdu ja kiehuminen tapahtuu nopeammin sekä energiatehokkaammin. Sekoittele välillä. Soseuta omenoita tarvittaessa perunasurvimella. Muista poistaa vaniljatangon palat soseesta. Purkita kuumana tai jos pakastat, anna jäähtyä hetki ennen kuin laitat muovirasioihin.
Jos voit, säilö pakastettuna. Jos säilytät jääkaapissa, lisää soseeseen 1 tl Atamonia keittämisen jälkeen, se parantaa säilyvyyttä.
Muistutukseksi taas säilönnän perustietoutta:
Lasitölkkien desinfiointi
- Upota tölkit kylmään veteen jo edellisenä iltana.
- Pese tölkit kansineen huolellisesti.
- Laita tölkit kylmään uuniin. Käännä lämpö 125 asteeseen. Kun uuni on kuuma, laske siitä 15 minuuttia.
- Kiehauta kannet/korkit ja tiivisteet.
- Puhtaus ja hygienia ovat erittäin tärkeitä. Pese kätesi huolellisesti tai käytä kertakäyttöhanskoja.
- Täytä purkit piripintaan, näin ilmatila vähenee ja pilaantumisen mahdollisuus pienenee. Erityisen tärkeää tämä on suolasienten kanssa. Siitä lisää myöhemmin.
- Sulje tölkit heti.
- Säilytä tölkit pimeässä ja viileässä paikassa, kuten jääkaapissa.