keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Suolasienet ja esittelyä karvarouskuista

Sienien suolaamisen pitää olla huolellista puuhaa, jotta ne säilyvät syötävinä turvallisesti. Kerron nyt miten siinä onnistuu. Suolasieniä käytän pääasiassa sienisalaatissa. Siihen laitan ohjeen, kunhan suolasieneni ovat valmiina käyttöön.

Suolattavaksi sopivat hyvin erilaiset rouskut. Itse tykkään suolata karva- ja haaparouskuja. Syynä on varmaan se, että niitä täällä on löytynyt hyvin. Kangasrouskujakin on täällä hyvin, mutta en pidä niiden mausta juurikaan. Karvarousku on aloittelijalle hyvä sieni, se on helppo tunnistaa.

Karvarouskua löytyy koko maasta. Se on koivun seuralainen. Sitä löytää parhaiten elo-syykuussa tuoreista seka- ja kangasmetsistä. Karvarouskulla on vaaleanpunertava karvareunainen lakki. (Tähän tulee vielä luonnossa otettu kuva, kunhan löytyy sopivassa paikassa oleva kuvattava.)

Siinä on tummemmanpunaisia vyöhykkeitä. Lakin reuna taipuu nuorena sisälle päin. Karvat melkein koskettavat jalkaa. Karvarouskusta ei tarvitse poistaa helttoja tai karvoja ennen säilömistä.

Varsi on ontto, aika lyhyt ja myös vaaleanpunertava. Karvarouskulla on vaaleanpunertava karvareunainen lakki. Rouskuille tyypillinen maitiaisneste on valkoista ja kirpeää. (Kuvan oikeassa yläreunassa näkyy leppärouskuja, jotka nekin ovat hyviä ruokasieniä.)

Karvarouskut voi sekoittaa villakarvarouskuun, keltakarvarouskuun tai valkokarvarouskuun, jotka nekin ovat ruokasieniä. Katso lisää sienikirjoista tai lyöttäydy kokeneen sienestäjän seuraan sienimetsälle. Aina pitää olla varma siitä, että tunnistaa oikein ravinnoksi keräämänsä sienen!

Suolasienet

hyvälaatuisia suolattavia sieniä puhdistettuna ja paloiteltuna
150 g karkeaa suolaa/sienikilo (sienten paino keitettynä)

Puhdista käyttämäsi purkit hyvin huolellisesti. Liota niitä edellisenä iltana jo vedessä ja tiskaa ne hyvin. Laita ne kylmään uuniin ja kun uuni on lämmennyt 125 asteeseen, ota siitä aikaa 15 minuuttia. Keitä kannet ja tiivisteet. Anna purkkien, kansien ja tiivisteiden jäähtyä jonkin aikaa ennen säilöntää. Muoviset säilöntäastiat kannattaa puhdistaa Atamon-lioksella. 

Keitä suolattavia sieniä hyvin väljässä vedessä sienien vaatima aika (karvarousku 10 minuuttia, haaparousku 5 minuuttia). Kaada sienet sitten siivilään ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Sieniä ei saa suolata kuumina. Valuta ja painele ylimääräinen vesi pois. Tässä vaiheessa käytän jo kertakayttöhanskoja suojaamaan sieniä käsien bakteereilta. 

Laita tölkkiin alimmaiseksi suolakerros. Sitten kerros sieniä, sitten suolaa, sitten sieniä jne. Päällimmäinen ja alimmainen kerros ovat aina suolaa. Aseta sienien päälle paino tarvittaessa. Esim. hyvin pesty ja muovipussiin kääritty kivi. Sienien tulee peittyä muodostuvaan suolaliemeen, siksi painoa tarvitaan. Jos sienistä ei tule tarpeeksi suolalientä, sitä voi keittää ja lisätä purkkiin. Kiehauta 1 litraa vettä ja 1,5 dl karkeaa suolaa. Jäähdytä liemi ja kaada sienipurkki täyteen lientä. Säilytä jääkaapissa.

Suolasienet valmistuvat parissa viikossa. Ennen käyttöä niitä kannattaa liottaa parikin tuntia kylmässä vedessä välillä vettä vaihtaen. Toinen vaihtoehto on kiehauttaa suolasienet nopeasti ja huuhdella ne sitten kylmällä vedellä.

Jos sienet kuitenkin homehtuvat, niitä ei saa käyttää. Hometta ei pidä sekoittaa esimerkiksi haaparouskuihin muodostuvaan sinivihertävään väriin. Katso tarkkaan, kun keität ja huuhtelet haaparouskut. Näet silloin jo vihertävää värimuutosta ja opit erottamaan sen homeesta. Suolasienet säilyvät oikein tehtynä seuraavaan satokauteen.


Minulla on taas pää täynnä ideoita. Tulossa on muun muassa puolukkamehua, taistelua huonoja suklaajälkiruokia vastaan ja myös -ton leivonnaisia. Aika vaan tuntuu jälleen kovin rajalliselta. Malttakaa odotella ja käykää kurkkimassa Jauhottoman taikinan keittiöön. :)





Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...