Kollaasi

Kollaasi

tiistai 17. syyskuuta 2013

Puolukkamehu hapolla tehtynä

Puolukkamehu on ihan parasta, kunhan sen tekee hapolla eikä mehumaijalla. Hapolla valmistetussa mehussa säilyy puolukan maku ja vitamiinit. Mehusta tulee niin ihanan raikasta! Olen tehnyt molemmilla, niin sitruuna- kuin viinihapollakin. Sitruunahappoa minulla yleensä on kaapissa, joten se on vakiintunut mehuuni.



Puolukkamehu:

3 kg puhdistettuja puolukoita
3,6 l vettä
0,75 tl viini- tai sitruunahappoa
250-300 g sokeria/mehulitra

Kiehauta vesi ja anna sen jäähtyä. Survo marjat joko sauvasekoittimella tai perunanuijalla. Määrä on sen verran iso, että suosittelen valmistamaan annoksen puhtaassa ämpärissä. Sekoita jäähtynyt vesi puolukkasurvoksen joukkoon. Sekoita joukkoon sitruunahappo. Anna seisoa huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Valuta mehu sideharson läpi. Kannattaa ensin valuttaa pelkän siivilän läpi, sitten vasta vuoraa siivilän sideharsolla ja valuttaa mehun uudelleen läpi. Muuten sideharso menee heti "tukkoon" ja hommassa menee iäisyys.

Sekoita valutetun mehun joukkoon sokeri. Pullota mehu. Osan voit jättää jääkaappiin, mutta pakasta loput, niin varmistat mehun säilyttämisen.



Valutetusta survoksesta tulee ihan hyvää puolukkahilloa varsinkin arkikäyttöön tai taikinoihin laitettavaksi. (Sikäli mikäli et valuta survosta ihan kuivaksi.) Tee sose hillosokerilla (Dansukker) pussin ohjeen mukaan, vettä ei tarvitse laittaa.


6 kommenttia:

  1. Ihan mieletön kuva tuo kun mehua menee lasiin :)

    VastaaPoista
  2. Hei !
    Miksi vesi pitää ensin keittää ja sitten jäähdyttää?
    Eikö hanasta voi suoraan ottaa kylmää vettä?
    Vai pitääkö sen olla kuitenkin lämmintä?
    Mikä lämpötila, suunnilleen?
    Kyseleepi
    ekaa kertaa mehua tekevä tumpelo (mies) ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesi keitetään sen vuoksi, että siinä olevat mahdolliset pöpöt kuolevat. Lämmintä vettä suoraan hanasta ei kannata ottaa, koska siinä voi olla putkistosta liuenneena metalleja ja muita talousveteen kuulumattomia aineita. Säilöntä kannattaa tehdä aina viimeisen päälle hygienisesti. Jäähtynyt vesi on suurin piirtein 30-40-asteista. Onnea mehun tekoon! :)

      Poista
    2. Kiitos! Saapa nähdä, mitä tulee, huomenna on pullotuspäivä. :)

      Poista
  3. Minä kyllä ajattelin laittaa vaan suoraan hanasta kylmää/ viileää vettä. Kyllä hanavesi on ihan riittävän puhdasta, koska tuo 30-40 asteinen vesi ei kuitenkaan tapa mikrobeja mitä on mahdollisesti survoksessa tai työvälineissä... Tai näin ajattelin. Mehu on niin hyvää ja nopeasti juotu ettei säilyvyyden kanssa ole ongelmaa, varsinkin kun pakastan lähes kaiken. Kiitos ohjeesta!! :)
    -Piia

    VastaaPoista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.