Mustavahakastäyte:
4 dl mustavahakasta pieninä paloina
0,5 dl ruokakermaa (dieettiisi sopivaa)
suolaa, pippuria maun mukaan
Paista vahakkaita kuumalla ja kuivalla pannulla kunnes niistä haihtuu suurin osa nesteestä. Lisää joukkoon ruokakerma ja mausteet. Anna hautua niin, että seos on paksua.
Kasvispatee:
1 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
500 g porkkanaa
200 g kesäkurpitsaa
1 tl lipstikkasuolaa tai puolikas kasvisliemikuutio/fondia
vettä
0,5 dl korppujauhoja tavallisia tai gluteenittomia
3 rkl perunajauhoja
1 dl ruokakermaa (ruokavalioosi sopiva vaihtoehto)
2 isoa munaa
0,5-1 tl rakuunaa
suolaa, valkopippuria maun mukaan
Silppua sipuli, kuori ja paloittele porkkana sekä kesäkurpitsa.Kuullota sipuli öljyssä. Lisää joukkoon porkkana ja kesäkurpitsa. Mausta lipstikkasuolalla ja lisää vettä niin paljon, että kasvikset peittyvät. Keitä miedolla lämmöllä pehmeiksi.
Valuta kasvikset ja soseuta ne sitten sauvasekoittimella. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita taikinaksi.
Voitele noin litran vetoinen vuoka ja kaada pateetaikinasta puolet vuoan pohjalle. Jaa päälle mustavahakasseos. Peitä lopulla pateetaikinalla. Laita vuoan päälle folio ja paista 175 asteisessa uunissa reilu tunti.
Mustavahakkaita
Mustavahakas kasvaa yleisenä Etelä-ja Keski-Suomen kuusimetsissä paksussa sammalessa. Nuorena kupera lakki on mustanruskea. Lakki on noin 5-15 cm leveä. Alla on valkoiset harvat heltat. Malto on hauras ja usein matojen suosiossa.
Varsi on ruskeaviiruinen. Mustavahakkaan voi sekoittaa nuijamalikkaan, jolla jalka on nuijamainen ja lakin väri on vaaleampi sekä heltat ovat tiheämmät.
Tulen tekemään mustavahakkaasta paremman jutun myöhemmin, en vaan tiedä saanko enää tällä kaudella kaikkia haluamiani kuvia. Loukkasin jalkani niin, että muutaman varpaan luut ovat murtuneet. (Opetuksena kaikille: Ei saa olla liian innokas siivotessaan!!!) Sama vaiva vähän vaikeuttaa keittiössä hääräilyäkin. Suunnitelmia on patongeille ja tietenkin suklaalle. Kunhan vain jalka kestää, niin mahdollisimman pian teen helppoja chilitryffeleitä.