Kollaasi

Kollaasi

lauantai 15. kesäkuuta 2013

Rubeja ja grillikastikkeita

Juhannus lähenee kovaa vauhtia ja viimeisetkin kesägrillaajat kaivavat grillejä naftaliinista. Tähän postaukseen olen kerännyt muutaman hyvän grillikastikkeen ja rubin omista arkistoistani. Grillirubit ja kastikkeet ovat ihania mökkituliaisia. Rubit säilyvät useita kuukausia tiiviissä purkissa huoneenlämmössä, grillikastikkeet ainakin noin pari kolme viikkoa tiiviissä purkissa jääkaapissa.


Savunmakuinen colakastike

1 rkl rypsiöljyä
1 sipuli silputtuna
1-3 valkosipulinkynttä murskana
2-3 rkl punaviinietikkaa
500 g paseerattua tomaattia
2 dl Coca-colaa
3 rkl worcestes-kastiketta
2 rkl fariinisokeria
2 rkl sokeriruokosiirappia
2 rkl tavallista sokeria
1 rkl chilijauhetta (tai maun mukaan)
2-4 kuivattua chiliä
suolaa ja pippuria maun mukaan
savuaromia noin 0,5-1 tl

Kuullota sipulia ja valkosipulia rypsiöljyssä 3-5 minuuttia kattilassa. Lisää loput aineet ja hauduta 45 minuuttia. Tarkista makua hauduttamisen loppuaikana ja lisää halutessasi esim. chiliä, suolaa, savuaromia.


Emerilin grillikastike

Ohje pohjautuu amerikkalaisen kokin Emeril Lagassen reseptiin.

1 rkl rypsiöljyä
1 sipuli silputtuna
1-3 valkosipulinkynttä murskana
2-3 rkl valkoviinietikkaa
2,5 dl paseerattua tomaattia
2,5 dl lihalientä
0,5 dl fariinisokeria
0,5 tl jauhettua korianteria
0,5 tl jauhettua juustokuminaa
0,5 tl lipstikka-/sellerisuolaa
chiliä maun mukaan
suolaa ja pippuria maun mukaan

Kuullota sipulia ja valkosipulia rypsiöljyssä 3-5 minuuttia kattilassa. Lisää loput aineet ja hauduta tunnin verran. Tarkista makua välillä ja mausta tarvittaessa lisää. Säilytä jääkaapissa.

 Kurkista kanalle sopivaa grillikastiketta tästä.  Toinen colanmakuinen grillikastike on tässä. Ihan tavallinen barbecue-kastike on täällä.  (Linkit vievät blogin aiempiin postauksiin.)

Muista tarkistaa esim. worcester-kastikkeen sopivuus ruokavalioosi.

Joka paikan Rub

0,75 dl karkeaa merisuolaa
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl paprikajauhetta
2 rkl rouhittua pippuria
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua chiliä rouhittuna (tai makusi mukaan)
1 rkl kuivattua timjamia

Sekoita aineet mortteliin ja hienonna suolaa hieman. Pakkaa tiiviiseen purkkiin ja käytä haluamissasi grilliruoissa. Laita rub mielellään jo edellisenä iltana grillattavaan lihaan.


Rub-mausteseos possulle

Seos on possua varten hyvä sokerimääränsä vuoksi.

2,5 dl fariinisokeria
4 rkl paprikajauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
2 rkl merisuolaa rouhittuna
2 rkl pippurisekoitusta
1 rkl chilijauhetta

Sekoita aineet hyvin yhteen. Säilytä tiiviissä astiassa. Säilyy useamman viikon.

Grillaaminen on iloinen asia!

4 kommenttia:

  1. Nams, miehen pitää tehdä joku kerta tuollaisia kastikkeita :)

    VastaaPoista
  2. Sinusta on tullut meidän grilliruokaguru! Kiitos taas ohjeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, punastelen täällä kehuista. :)

      Poista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.