Pari päivää kypsynyt uute
Vaniljauute
2,5 dl vodkaa
2 vaniljatankoa
Pese ja puhdista huolellisesti sopivankokoinen purkki. Halkaise vaniljatangot pitkittäin ja laita purkkiin. Kaada vodka päälle. Sulje huolellisesti. Laita purkki pimeään paikkaan ja ravista kerran viikossa. Anna tekeytyä 2-3 kuukautta.
Vaniljauute on tymäkkää tavaraa, kannattaa annostella aluksi varovasti, kunnes oppii oikean suhteen. Uutetta käytetään kuumennettaviin ruokiin (leivontaan), jotta alkoholin maku haihtuu.
Ensi viikolla jatketaan säilömistä, tutustutaan ainakin kantarelliin sekä kokkaillaan amerikan herkkuja. Saattaapi olla, että leivotaankin, jos aika antaa myöden. Käypä katselemassa mitä Jauhottoman taikinan keittiössä tapahtuu.