Sinappikurkkusalaatti sekä kurkkumajoneesin ohje

Itse tehty kurkkusalaatti on tosi hyvää, varsinkin sinappinen versio. Se sopii oivasti ranskalaisten tai kalan kaveriksi kermaviiliin sekoitettuna. Hämmästyttävän tutun makuinen kurkkumajoneesi syntyy, kun sinappikurkkusalaattia sekoittaa itse tehtyyn majoneesiin. ;) Suosittelen kokeilemaan.

 Tässä tulossa kastiketta kalan seuraksi.


Sinappikurkkusalaatti

1 kg avomaankurkkua
3 sipulia
2 punaista paprikaa
2 dl väkiviinaetikkaa
4 dl vettä
2 tl suolaa
3 dl sokeria
3-5 tl sinappijauhetta (oman maun mukaan)
1 dl vehnäjauhoja

Liota hetki kurkkuja kylmässä vedessä. Pese ne sitten huolellisesti juuresharjalla. Raasta kurkku ja paprika karkeaksi raasteeksi tai hienonna ne monitoimikoneen leikkuukulhossa. (Laiskottelin itse ja laitoin koneen kulhoon niin sipulit, kurkut kuin paprikankin. Hyvin meni sopivaksi silpuksi.) Silppua sipulit.

Laita kattilaan etikka, vesi, suola, sokeri ja hienonnetut kasvikset. Keitä miedohkolla lämmöllä 10 minuuttia. Sekoita vehnäjauhot ja sinappijauhe keskenään ja sekoita seos pieneen vesimäärään. Suurusta kiehuva kasvisseos vehnäjauho-sinappijauheseoksella. Keitä 10 - 15 minuuttia. Kaada salaatti kuumana puhtaisiin lasitölkkeihin.

Ohjeella valmistuu n. 1,5 l kurkkusalaattia. Säilytä jääkaapissa.

(Rajamäeltä olen löytänyt joskus vuonna miekka ja kirves tämän ohjeen. Muutaman oman muutoksen olen tehnyt siihen.)

 Kurkkumajoneesi 

1 dl itse tehtyä majoneesia (2 keltuaista + 1 tl mietoa sinappia + rypsiöljyä)
ripaus suolaa
pari rouhausta mustapippuria
1-2 ruokalusikallista sinappista kurkkusalaattia (itse tehtyä)
pari ruohosipulin vartta silputtuna

Laita kapeahkoon kulhoon keltuaiset ja sinappi. Vatkaa hetki. Ala sitten lisäämään koko ajan vatkaten öljyä ohuena norona joukkoon. Älä lisää kerralla liikaa. Lisää öljyä niin kauan, että saat majoneesista sopivan paksuista. Lisää joukkoon mausteet ja maista, mausta tarvittaessa lisää. (Tehosekoitin on myös oiva apu majoneesin tekoon.)


Kommentit

  1. :O Tein kurkkusalaatistasi majoneesia. Hämmästyttävää! :O Ihan kuin Hesen majoa.

    VastaaPoista
  2. Mita tapahtuu jos vehnajauhot jattaa pois? Tai milla ne voisi korvata (viljattomaksi)? Ensi kertaa blogissasi, paljon ihania resepteja! Jaan seuraamaan jatkoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vehnäjauhot suurustavat kurkkusalaatin, joten rakenteesta tulee löysempi. En ole kokeillut, mutta ehkäpä gluteeniton kastikesuuruste voisi toimia. Gluteeniton maailma merkkinen Luomu Kastikesuurus on meillä ainakin kastikkeissa toiminut hyvin. Annostus olisi pienempi kuin vehnäjauhoissa ja keittoaika lyhyempi. Eli pitäisi ensimmäisessä vaiheessa keittää 15-20 minuuttia ja sitten suurusteen kanssa pari minuuttia.

      Kiva kuulla, että pidät resepteistä. Tervetuloa seuraamaan Jauhottoman taikinan keittiötä. :)

      Poista
  3. Testattu on ja hyvvää tuli!! :)
    Nyt saakin ilahduttaa ystäviä uuden vuoden kurkkusalaatilla!

    Oikein hyvää uutta vuotta!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Meidänkin pitänee tehdä uusi satsi ennen pitkää.

      Maukasta uutta vuotta!

      Poista
  4. Tyhmä kysymys, mutta oliko kurkut avomaan kurkkuja? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avomaan kurkkuja, kyllä. :) Mieluiten kannattaa tehdä säilöntäaikaan syyskesällä.

      Poista
    2. Lisäsin ohjeeseen tarkemman kurkkutiedon. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

-ton Mokkapalat (munaton, gluteeniton, maidoton)

Hapanimelä kastike kiinalaiseen tyyliin

Piparkakut ja taatelikakku (munaton, maidoton, gluteeniton)