tiistai 29. lokakuuta 2013

Kurpitsainen vuokapulla (-ton)

Pyhäinpäivänä ei tarvitse allergikkojen, vegaanien tai keliaakikkojen olla ilman sesonkiherkkuja. Ainakin tähän talouteen on hyväksytty Halloweenin rantautuminen Suomeen ainakin kurpitsaherkkujen muodossa. Lupaan silti, että tässä lähiaikoina tulee vain yksi kurpitsaohje, ettette kyllästy siihen ihan täysin. Löysin nimittäin kaupasta Hokkaido-kurpitsan, pakkohan sitä oli testata. Siitä luvassa juttua myöhemmin.


Kurpitsapulla:

Kosteat aineet:
0,75 dl soijamaitoa
0,5 pussia kuivahiivaa
1,75 dl sokeria
3 rkl rypsiöljyä
1 tl vaniljasokeria
2 dl myskikurpitsasosetta (ohje täällä tai kaupan amerikan herkku -hyllystä valmista)
1 tl omenaviinietikkaa
----
Kuivat aineet:
0,5 dl tummaa täysjyväriisijauhoa
2 dl tapiokatärkkelystä
1-2 dl hirssijauhoa (määrä riippuu kurpitsasoseesi vahvuudesta)
0,5 dl maissijauhoa
1 dl Maizena tärkkelysjauhoa
ripaus suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl ksantaania
0,5 tl ruokasoodaa

Murukuorrutus:

0,5 dl hirssihiutaleita
0,5 dl gluteenittomia korppujauhoja
0,5 dl fariinisokeria
1 rkl hirssijauhoa
3 rkl maidotonta margariinia
2-3 tl kanelia

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin litran vetoinen pitkulainen kakkuvuoka. Muista käyttää jauhoina gluteenittomia korppu- tai maissijauhoja.

Sekoita kosteat aineet keskenään hiivasta etikkaan, sokeri mukaan lukien. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet riisijauhoista ruokasoodaan.

Yhdistä kosteat ja kuivat aineet. Sekoita hyvin huolellisesti keskenään. Tavoitteena on saada sellainen vähän tukevampi taikina, ei liisteriä, mutta ei kovaa kittiäkään. Mahtaisiko tästä kuvasta selvitä, mitä tarkoitan:
Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaa. Tee muruseos nyppimällä kaikki seoksen aineet keskenään sekaisin. Ripottele muru taikinan päälle vuokaan. Paista 35-45 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa kypsä (tikkuun ei jää taikinaa).



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...