sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Toffee


Toffee on minulle vakava asia. Toffee ei ole fudgea, toffee ei ole nekkua, toffee on toffeeta. Sen pitää olla juuri sopivasti venyvää, sen pitää olla pehmeää, sen pitää melkein tarttua hampaisiin, mutta ei ihan. Täydellinen toffee on tyttäreni sanoja lainatakseni juuri sopivaa. Tunnustan olevani tässä ihan omaa luokkaani. Olen toki suklaaholisti, mutta toffeeismin vien ihan toiselle tasolle.

 Rakastin jo lapsena toffeeta. Muistan usein kärkkyneeni toffeeta keittäneen äitini vieressä maistiaisia. Äiti testasi toffeen valmiutta tiputtamalla vähäsen toffeeta kylmään veteen. Jos siitä sai tehtyä kuulan, oli toffee valmista. Usein pyysin useamman maistiaisin ollakseni aivan varma. Kattilan kaapiminenkin oli aivan ihana tehtävä.

Toffee:

2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 dl glukoosisiirappia
2 dl vispikermaa
100 g voita
--
0,5 tl vaniljauutetta halutessaan

Mittaa kolmen litran kattilaan sokerit, siirappi, kerma ja voi. Kuumenna kohtalaiselle lämmölle sekoitellen. Keitä niin kauan, että massan lämpötila nousee 120 asteeseen. Toffee kuohuu aika voimakkaasti, ole varovainen. Muista sekoitella vähän väliä. Aikaa menee noin 20-40 minuuttia.

Kun massa on valmista, sekoita siihen joukkoon vaniljauute halutessasi.

Voitele kevyesti vuoka, joka on noin 15 cm x 25 cm x 1,5 cm. Kaada massa vuokaan jähmettymään. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja leikkaa sitten paloiksi ja kääri esim. leivinpaperiin. Sellofaani on kauniimpaa, mutta sitä ei oikein saa vain käärittyä, tarvitaan lankaa tai teippiä.

 "Sovivasti venyvää", niin sopivasti, että voit venyttää yhden palan ja kiertää sen pieneksi ruusuksi. Hmm. En taida olla toffeeisti, taidan olla toffeefriikki.


Allergiainfo:
Laktoosi-intolerantikot huom! Voit tehdä toffeen laktoosittomasta vispikermasta sekä laktoosimattomasta voista. Ihanaa, eikö? Huom! Valmistuksessa pitää käyttää voita, margariini juoksettuu hyvin herkästi.

Olimme tässä kipeinä, siksi en ole kaikkia lupaamiani ohjeita saanut päivitettyä blogiin. Pikku hiljaa alkaa elämä taas voittamaan, onneksi. 

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...