lauantai 30. maaliskuuta 2013

Pääsiäispurilainen

Mielemme teki lampaanviulun lisäksi jotain vähän erilaista pääsiäisruokaa. Hampurilainen, niin no joo, karitsan jauhelihalla sen saa etäisesti pääsiäisruoaksi. Tämä on ainakin sellaista ruokaa, että vetoaa nuorisoon. Tein ihan suosiolla hampurilaispihveistä munattomia ja gluteenittomia, niin saimme kaikki syödä samaa. Tosin Neidin hampurilaissämpylänä oli pehmeä hirssisämpylä. Postaan sen ohjeen myöhemmin erikseen.


Nyt tuleekin kaksi peräkkäistä postausta, kun laitan vielä pääsiäisen jälkiruoankin tämän jälkeen. Sitten pidänkin muutaman päivän tauon bloggailussa, mutta en kokkailussa. ;)

Laiskan typyn lusikkasämpylät

10-12 isoa sämpylää

Vaihe 1:
2 dl vettä
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
0,5 pss kuivahiivaa
1 tl sokeria

Vaihe 2:
3 dl vettä
2 dl graham-jauhoja
5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruokaöljyä
1-1,5 tl suolaa (makusi mukaan)
1 rkl siirappia

Voitelu: sulatettua voita/margariinia ja valkosipulijauhetta ja lipstikkasuolaa

Mittaa ensimmäisen vaiheen ainekset joko yleiskoneeseen tai leipäkoneeseen ja anna käydä 5 minuuttia. Peittele ja anna olla tunnin pari rauhassa. Lisää alkutaikinan joukkoon loput aineet ja anna koneen käydä 15 minuuttia. Peittele tunniksi nousemaan.

Sekoita sitten taas koneella taikinaa muutama minuutti. Nostele sitten isolla lusikalla leivinpaperoidulle pellille isoiksi sämpylöiksi. Näistä ei ole tarkoitus tulla pyöreitä palloja vaan sellaisia litteitä hampurilaissämpylöitä. Siisti sämpylät tasaisen mallisiksi jauhotetulla kädellä. Peitä leivinliinalla ja kohota 15 min. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.  Paista sämpylöitä 11-15 minuuttia. Voitele heti paiston jälkeen voilla ja ripottele päälle valkosipulijauhe ja lipstikkasuola.


Karitsanjauhelihapihvit

(tästä tulee 2 isoa pihviä ja 1 pienempi tai sitten voi tehdä 3 keskikokoista)

400 g karitsanjauhelihaa
1 rkl ruokaöljyä
1 pieni sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
tuoretta timjamia pari teelusikallista
suolaa, valkopippuria, paprikajauhetta maun mukaan
2-4 pekonisiivua

Ota jauheliha lämpenemään. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota öljyssä miedohkolla lämmöllä niin, että ovat läpikuultavia. Anna jäähtyä hetki. Sekoita hyvin jauhelihaan sipulisilppu ja muut mausteet. Muotoile taikina pihveiksi ja kiedo pekonisiivu ympärille. Paista öljyssä pannulla kauniin ruskeiksi ja suorita loppukypsennys tarvittaessa 150 asteisessa uunissa.


Täyttäminen

Leikkaa sämpylä halki ja laita siihen haluamiasi kastikkeita, majoneesia, (aioli sopii tosi hyvin), ketsuppia, kurkkua, maustekurkkua, tomaattia, salaattia (unohdin ostaa kaupasta itse), juustoa halutessasi jne.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...