keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Ranskalaistyyppinen gluteeniton leipä (leipäkone)

Olen leipään todella tyytyväinen. Makutestaaja ei ensin edes tajunnut maistavansa gluteenitonta leipää. Neitikin söi "jälkiruoaksi" kaksi palaa tuosta vaan. Hain tähän leipään ranskalaisen patongin tyyppistä ilmavuutta. Tavalliseen leipään sen saa aikaiseksi käyttämällä alkutaikinaa. Taikina tehdään kahdessa osassa ja aikaa menee kaikkineen helposti 8-9 tuntia. Nopea projekti tämä ei ole.Suurin osa ajasta tosin menee odotteluun.



Alkutaikina:
 1,5 dl haaleaa vettä
0,5 dl hirssihiutaleita
1 dl vaaleaa riisijauhoa
1 dl soijajauhoa
1 tl sokeria
0,5 kuivahiivaa

Mittaa ainekset leipäkoneeseen ja käytä taikinansekoitusohjelmaa 5 minuuttia. Peitä sitten taikinakulho liinalla ja anna taikinan olla lämpimässä ja vedottomassa paikassa 4-5 tuntia. Alkutaikinan on tarkoitus alkaa hieman kuplimaan ennen kuin muut ainekset lisätään joukkoon. Huom! Liian pitkä nostatusaika tekee alkutaikinasta liian hapanta.


Toinen vaihe:
 1 dl haaleaa vettä
1 tl ksantaania
1tl psylliumia
1 dl riisijauhoa
1 dl perunatärkkelysjauhoa
0,5 tl kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
1 rkl öljyä

Mittaa ainekset suolaa lukuunottamatta leipäkoneeseen. Anna käydä 5 min taikinansekoitusohjelmalla. Lisää sitten joukkoon suola ja valitse ohjelmaksi ranskalainen, jos koneestasi sellainen löytyy. Jos ei löydy, käytä normaalia.

4 kommenttia:

  1. Ohje näyttää hyvältä ja pakko tätä on testata! Kaapista vain on ksantaani lopussa.. eli voiko sitä korvata jollain? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin hankalampi homma. Ksantaani korvaa sitkoa taikinassa. Sitä voisi yrittää korvata lisäämällä psylliumin määrää kaksinkertaiseksi.

      En tiedä oletko huomannut jo tämän ohjeen: http://jauhotontaikina.blogspot.fi/2013/09/gluteenittomat-porkkanasampylat.html?showComment=1379327111867#c5308660062212867309 Siitä on muodostunut meidän perheen suosikki. Suosittelen kokeilemaan sitäkin. :)

      Poista
  2. Kävinpä varmuuden vuoksi hakemassa purkillisen ksantaania, ehkä parempi niin. Ja mukaan tarttui iso pussillinen porkkanoitakin, kiitoksia vinkistä ja loistavasta blogistasi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinulle, minulle tuli tosi hyvä mieli. :)

      Ensi viikolla on tulossa helppo ja kuohkea gluteeniton ranskalaisen patongin resepti. Testataan vielä kolmannen kerran, jotta kehitelmämme on varmasti hyvä. :)

      Poista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Taco-kanarulla

Lapsi on äidilleen näemmä lapsi, vaikka lapsi lähentelee keski-ikää. (Saanen huomattaa, että keski-ikä alkaa nykyään myöhemmin kuin aiemmin....