perjantai 1. maaliskuuta 2013

Bombaa ja Salsa Bravaa

Nyt ei ole kyse tansseista vaan perunaruoasta, joka on kotoisin Kataloniasta. Pehmeä perunapallo täytetään chorizo-täytteellä ja syödään espanjalaisen salsa-kastikkeen kera. Ei ole huonoa, ei. Tätä tullaan varmasti tekemään useamminkin meillä. Tämän kai pitäisi olla alkuruoka, mutta helposti tulee syötyä useampi pallero.



Perunasose:
1 kg Rosamunda perunaa
0,5 dl ruokakermaa
2 rkl voita
suolaa ja pippuria oman maun mukaan

Chorizo-täyte:
1/2 keskikokoisesta keltasipulista
200 g Chorizoa
1 dl punaviiniä
2 tl sokeria
0,5 dl ruokakermaa
0,5 tl paprikajauhetta
chiliä maun mukaan

Salsa Brava:
1 rkl oliiviöljyä
1 kokonainen keltasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl paprikajauhetta
cayennea maun mukaan
1 prk tomaattimurskaa
1 rkl punaviinietikkaa
2 tl sokeria
suolaa maun mukaan

Panerointiin:
n. 2 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
n. 2-3 dl korppujauhoja

Tee ensin Salsa Brava. Kuullota miedohkolla lämmöllä sipuli ja valkosipuli hyvin kypsäksi pikkuhiljaa. Älä anna niiden palaa. Lisää joukkoon paprika ja cayenne. Kuullota vielä hetki. Lisää tomaattimurska, etikka, sokeri ja suola. Anna hautua 20 min. Anna jäähtyä.

(Chorizo-täytteeseen ei oikeaoppisesti kuuluisi kerma. Mutta mielestäni se pyöristi makua sopivasti ja teki täytteestä helpommin soseutettavaa. Jos sinulla on Fino Sherryä, korvaa punaviini ja sokeri sillä.)

Kuullota öljyssä sipulia hetki. Lisää sitten Chorizo pieninä paloina ja paistele niitä maltillisesti 10 minuuttia. Älä anna palaa! Lisää sitten paprikajauhe ja chili. Lisää sokeri ja viini. Keitä niin kauan, että viini haihtuu. Kaada joukkoon kerma ja kiehauta. Tarkista maku. Anna sitten jäähtyä hetki. Soseuta sauvasekoittimella tms.

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Jos sinulla on perunapuristin, purista siitä potut siitä läpi, jos ei ole, niin survo ne perunasurvimella. Lisää muut aineet. Anna jäähtyä hetki.

Kasaa Bombat. Tee perunamuusista noin golfpallon kokoisia palloja, paina sormella reikä keskelle, laita siihen 1 tl chorizo-täytettä. Ummista pallo. Pyöräytä pallo vehnäjauhoissa. Dippaa se sitten kananmunaan ja lopuksi kieritä korppujauhoissa. Anna olla kylmässä siihen asti, että uppopaistat ne kauniin kullanruskeiksi kuumassa rypsiöljyssä. Öljyn pitää sihistä, kun sinne laittaa esim. leipäpalan lämpötilaa kokeiltaessa. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoile sitten mahdollisimman pian. Aseta lautaselle Salsa bravaa ja Bomba siihen päälle.

Meillä nämä odottivat useamman tunnin paistoa jääkaapissa ja hyvin kestivät sen. Helppo sitten vaan paistaa, kun vieraat tulevat.

  • Varmistan vielä allergiaversion toimivuuden, mutta järkeni sanoo, että se toimii niin, että korvaa kermat ja voit maidottomalla margariinilla sekä soijaruokakermalla. Paneroinnissa voisi käyttää esim. tavallista maissijauhoa ekalla kierroksella. Sitten puoleen desiin lämmintä vettä sekoittaa 2 rkl Orgran No Egg kananmunankorviketta ja dippaa palleron siihen. Päällimmäinen panerointikerros gluteenittomilla korppujauhoilla.  Näin tästä saisi munattoman ja maidottoman.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...