Noudatin tässä aika lailla Maku-lehden ohjetta. Leipäjuusto ja palsternakka sopivat todella hyvin torvisienen makuun. Tästä saa vähälaktoosisen käyttämällä vähälaktoosisia tuotteita. Muuten en ole tätä kokeillut erikoisruokavalioihin. Jos palsternakka tuntuu oudolta, voit korvata sen samalla määrällä perunasosetta.
Pohja:
200 g palsternakkaa soseena
2 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
200 g voita
Keitä kuorittu ja paloiteltu palsternakka vedessä pehmeäksi. Soseuta ja anna sitten jäähtyä. Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe. Nypi joukkoon voi ja lisää joukkoon palsternakka ja sekoita tasaiseksi.Laita jääkaappiin tunniksi. Voitele piirasvuoka tai laita siihen leivinpaperi. Painele taikina sitten piirasvuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 225 asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Täyte:
kuivattuja torvisieniä 1 dl (tuoreena 6-7 dl) tai suppilovahveroita
paketillinen kuutioitua pekonia
5 cm pätkä purjoa silputtuna
200 g leipäjuustoa (tuosta määrästä voi itse maistaa muutaman palan)
mustapippuria
timjamia
0,5 tlsuolaa
3 dl ruokakermaa
3 munaa
Liota kuivattuja torvisieniä lämpimässä vedessä vartin verran. Purista niistä ylimääräinen vesi pois ja silppua, jos ne ovat kokonaisia. Laita pekonit kylmälle pannulle ja laita kuumenna pannu kuumaksi. Pekonien rasva sulaa hitaasti ja niistä tulee rapeita. Ripottele pekoni tasaisesti pohjan päälle.
Paista pekonirasvassa purjoa hetki, lisää joukkoon torvisienet ja paista kypsäksi. Lisää purjo-sieniseos pohjan päälle. Asettele leipäjuustokuutiot piirakan päälle tasaisesti. Ripottele täytteiden päälle mustapippurirouhetta ja timjamia makusi mukaan. Sekoita kerma, munat ja suola. Kaada täytteiden päälle.
Paista uunissa 200 asteessa 30 minuuttia.
Vuoan koko minulla oli 25 cm x 25 cm.
Lopuksi vielä haikailua sienisyksystä:
Torvisieniä etsiessään saa olla tarkkana. Yleensä ne eivät näy näinkään hyvin. Torvikset viihtyvät heinikossa ja mustikanvarpujen alla.
Tulisi nyt edes kevät tänne lumihankien keskelle!