lauantai 4. toukokuuta 2013

Helppo ja nopea marjakakku

"Moikka, sopiiko että tulemme poikkeilemaan tuossa tunnin päästä?" on monelle äidille ja mikä jottei isällekin paniikkia aiheuttava kysymys. Pikainen vilkaisu ympärille - leluja on kasoittain hujan hajan, villakoirat kurkistavat sohvan alta, joku niistä tohtii jopa juosta lattiallakin ja taaperon ruokapaikan muruset riittäisivät yhdelle muurahaiskolonnalle vuodeksi. Minulla ei ole ratkaisua siivouspulmiin (lumikolaa pehmustetulla reunalla olen kyllä silloin tällöin harkinnut neidin leluille...), mutta tarjottavaan minulla on helppo ja nopea ratkaisu.

Tämä marjakakku on nopea tehdä, siinä ei tarvi vatkata ja marjoiksi käy melkein mitä vaan pakastimesta löytyy. Minä käytin tällä kertaa mustikoita. Lisukkeeksi kermavaahto/jätskiä/vaniljakastiketta ja kahvipöytä on katettu.

Marjakakku:

100 g maidotonta margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 isoa kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja (tai 2 dl perunajauhoja)
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

päälle: 2 dl marjoja (mustikoita, vadelmia, puolukoita, herukoita ihan mitä nyt sattuu olemaan tuoreena tai pakastettuna)

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 1,5 l vetoinen kakkuvuoka (irtopohja, pyöreä, neliskanttinen, kaikki käy). Sulata leivontakulhossa mikrossa rasva. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja nakkaa päälle marjat. Paista 175 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes on kypsä (tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa). Anna jäähtyä vuoassa niin kauan kun voit. 

Allergiainfo
  • Kakusta saa maidottoman käyttämällä maidotonta margariinia
  •  Gluteenittoman saa käyttämällä vehnäjauhojen tilalla 2 dl perunajauhoja (tärkkelys) ja jauhottamiseen gluteenittomia korppujauhoja.
  • Muistathan keliaakikolle/allergikolle leipoessasi käyttää ehdottoman puhtaita ja ehjiä välineitä. Muovikulhojen naarmuihinkin voi piiloutua jauhoja. Sama koskee puukauhoja, älä käytä niitä "ristiin" leivonnaisissa. Leikkaa mieluummin voipaperin päällä kuin samalla leikkuulaudalla, jolla olet leikannut tavallisia leivonnaisia/leipiä.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...