Taivaallinen fudge! (-ton, vegaani)

Tämä fudge on niin hyvää. Jopa hyvin vähän makeaa syövä mieheni totesi fudgen olevan todella herkullista. Olen pitkään kypsytellyt mielessäni allergisten ja samalla vegaanien fudgea. Suolatun karamellin teko viimeisteli idean päässäni. Nyt minulla oli aikaa kokeilla, kun pakoilimme siitepölyjä sisällä. Voi taivas, tämä on niin hyvää!


2 dl sokeria
1,5 dl kookoskermaa
2,5 dl sokeria
2 rkl maidotonta margariinia
1 rkl siirappia
pieni ripaus suolaa

Paahda ainakin 3 litran kokoisessa kattilassa 2 dl sokeria kauniin vaaleanruskeaksi. Älä sekoita sokeria muuten kuin varovasti ravistamalla. Lisää loput aineet ja sekoita kunnes seos on tasaista. (Varo, seos kuohahtaa tässä vaiheessa.) Keitä niin kauan, että massan lämpötila on 112 astetta. (Lämpömittari on ehdoton tässä, kuten monessa muussakin karamellin valmistuksessa.) Laita kattila hetkeksi kylmään veteen, varo ettei fudgemassaan roisku vettä.

Ota kattila pois vedestä ja anna jäähtyä hetken vielä. Vatkaa sitten noin 5 minuuttia massaa kuohkeammaksi. Kaada leivinpaperille tai voideltuun vuokaan. Minulla massa oli niin paksua, että pystyin kaatamaan pelkän leivinpaperin päälle.

Säilytys jääkaapissa tiiviissä rasiassa. Säilyy noin viikon teoriassa, tulee tod.näk. syötyä ennen sitä.

 


Kommentit

  1. Voih, nyt alkoi tehdä mieli makeaa. Tätä täytyy kyllä jossain vaiheessa kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Minä tuunaan tätä jo jatkokäyttöön. :)

      Poista
  2. Olen ollut vegaani 5 vuotta. Kokeilin reseptiä. Tällä tuli parasta fudgea mitä olen vegaaniuteni aikana saanut. Tuhannet kiitokset!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Mekin tykkäämme tästä fudgesta tosi paljon.

      Poista
  3. Voisikohan tämän tehdä raakaruokosokeriin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se pitäisi ihan kokeilla. Raakaruokosokerin paahteisempi maku sopisi varmasti hyvin kookoksen kanssa. Raakaruokosokerin käyttäytymisestä fudgessa en osaa sanoa ja testaaminen jää kyllä väkisinkin joulun jälkeen.

      Poista
  4. Oon varmaan tosi uuno, mut en saa mitenään tosta kiinteää. Mikähän mättää? Kun lisää kookosmaidon ja seos kiehahtaa niin sekotellaanko sitä sitten kokoajan? Ja hitaasti kiehutellen vai nopea kiehautus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nesteen pitää olla ohjeen mukaisesti kookoskermaa. Kookosmaidossa ei ole rasvaa on tarpeeksi.

      Poista
    2. Oho, kookoskermaa olen siis käyttänytkin tuli vaan väärin kirjotettua :D ei siltikään onnistu. Kauanko sokeria ruskistetaan ja kuinka miedolla? Voiskohan siitä johtua että ei onnistu..

      Poista
    3. Sokerin ruskistusaikaa on vaikea sanoa, se vaihtelee niin paljon hellan tehoista. Sokerin pitäisi olla sellaista vaaleanruskeaa, kullanväristä. Olethan keittänyt niin kauan, että massa tavoittaa 112 astetta? Olen keittänyt tätä aina kohtalaisella lämmöllä ja lisännyt sitten tehoja, jos massasta ei meinaa tulla 112 asteista. Jotta fudge onnistuu, pitää lämpötila saavuttaa. Massaa kannattaa sekoitella, jotta se ei pala pohjaan. Vatkaaminen jäähdytyksen jälkeen on se kohta, jossa se alkaa oikein kunnolla paksuuntumaan.

      Poista
    4. Siis tarkoitan massalla sitä, kun aineet on lisätty sokerin joukkoon.

      Poista
    5. Jes kiitos vastauksesta! En tiedä mitä tein toisin, mutta sain tän onnistumaan jee �� Kiitos tästä reseptistä!

      Poista
  5. Hei, paahdetaanko vain osa sokerista? Kun aineksissa on kahteen kertaan sokeria, tuleeko siis yhteensä 4,5 dl? Olisi tänään tarkoitus kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, pahoittelen etten ole heti ehtinyt vastaamaan, olen jo joulun vietossa. :) Vain osa sokerista paahdetaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

-ton Mokkapalat (munaton, gluteeniton, maidoton)

Hapanimelä kastike kiinalaiseen tyyliin

Piparkakut ja taatelikakku (munaton, maidoton, gluteeniton)