100 prosenttisessa ruisleivässä on yksi haittapuoli. Se on äärimmäisen hankalaa halkaista ja leipoutuminen ei ole ihan ideaalia. Päätin sitten kokeilla, että miten toimii, jos juureen leivottavaan ruisleipään laittaa pikkuisen vehnäjauhoja mukaan. Tulos ei ollut ollenkaan pöllömpi. Itse asiassa tulos oli parempi. Halkaisu oli helppoa, maku oli todella maukas ja muutenkin homma toimi hyvin.
10 isoa "reissaria" tulee tästä annoksesta
Juuri/juuren herättely:
1dl murennettua Maalahden limppua ilman kuorta/tai 2 rkl vanhaa taikinajuurta
0,5 l haaleaa vettä
5 dl ruisjauhoja
Murenna
limppu/juuri kulhoon, lisää vesi ja jauhot. Sekoita tasaiseksi. Peitä
leivinliinalla ja anna olla lämpimässä paikassa ainakin seuraavaan
päivään. Juuren tulee kuplia, kun se otetaan käyttöön.
Taikinaan:
vajaa ruokalusikallinen suolaa
4 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
(0,5 tl kuivahiivaa, jos pelaat varman päälle.)
Sekoita
juuren joukkoon muut aineet. Vaivaa vain hetki. Anna nousta lämpimässä,
vedottomassa paikassa ainakin kaksi tuntia. Ennen kuin alat leipomaan,
ota noin 0,5 dl taikinaa sivuun. Laita se tiiviiseen astiaan jääkaappiin
seuraavan
taikinan juureksi. (Eli limpun siivut voi korvata seuraavalla kerralla
tällä. Käytettävän juuren määrä riippuu sen happamuusasteesta. 1-3 rkl
on ollut hyvä.)
Juuri säilyy hyvänä jääkaapissa pari viikkoa, jopa
kolmekin. Jos juuri haisee pahalta, on se pilaantunutta. Juuressa pitää
olla miellyttävä happaman haju. Juuren voi myös pakastaa. Silloin sitä
vaan pitää herätellä pidempään.
Painele
taikinasta ilma pois. Jos teet pieniä ruisleipäsiä, pyörittele
tasakokoisiksi palloiksi ja laita pellille. Lytistä noin sentin,
puolentoista vahvuisiksi. Anna nousta tunti. Tee haarukalla muutama reikä leipiin. Paista 225 asteessa n.
12-15 min. Jäähdytä leivinliinan alla. (Isompi leipä kannattaa taputella suoraan pellille myös.
Paistoaika noin 25 min.)
Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat
Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...
-
Tein jo viime vuonna vähän makeampia maustekurkkuja ja tykkäsimme niistä kovasti. Nyt tuunasin ohjetta yhä lisää amerikkalaisempaan tyyliin....
-
En liioittele nyt yhtään, kun sanon, että näiden leipien vuoksi kannattaa opetella tekemään patonkeja. Eikä se majoneesin tekokaan liian va...