Mukavaa sunnuntaita! Monelle saattaa tulla sunnuntaisin ruokapöytään väkeä enemmän kuin normaalisti. Joskus voi olla kiva kokkailla jotain muuta kuin ne normaalit pyhäruoat. Jambalaya on mukava ruoka siinä mielessä, että sitä on helppo tehdä isommalle porukalle. Ohjetta pystyy muuttamaan aika lailla. Esim. allergiset voi huomioida hyvin. Jättää vaan allergisoivat aineet pois ja halutessaan lisää jotain muuta lihaa tms. tilalle.
Mausteseos:
2,5 rkl paprikajauhetta
2 rkl suolaa
2 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl mustapippurirouhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl cayennepippuria
1 rkl kuivattua oreganoa 1 rkl kuivattua timjamia
Sekoita mausteseoksen ainekset ja säilytä jäljelle jäänyt
tiiiviissä purkissa.
Jambalaya:
8:lle
3 rkl oliiviöljyä
200 g isoja katkarapuja
200 g isoja katkarapuja
600 g broileria paloina
2 lehtisellerin vartta pieninä paloina
2 sipulia silputtuna
1 paprika silputtuna
3-4 valkosipulin kynttä murskana
200 g mausteista makkaraa (käytin chorizoa, keliaakikot, tarkistakaa makkaran aineet)
3 laakerinlehteä
1 rkl tuoretta timjamia (pelkät lehdet)
4-6 tomaattia paloiteltuna
n. 1,5 l vettä
5 dl pitkäjyväistä riisiä
suolaa ja pippuria maun mukaan
kevätsipulia ja persiljaa maun mukaan
Silppua ja paloittele ensin kaikki paloittelua kaipaavat.
Mausta mausteseoksella katkaravut ja broileri. Kuumenna sitten isossa
kattilassa oliiviöljy ja paista nopeasti katkaravut. Nosta pois reikäkauhalla ja
laita valumaan talouspaperin päälle. Paista sitten broileri kauniin ruskeaksi.
Nosta nekin sivuun. Paista sitten makkarat kauniinvärisiksi. Lisää makkaran
joukkoon sitten sipuli, paprika, selleri, valkosipuli, laakerinlehdet ja
timjami. Paista miedommalla lämmöllä niin, että kasvikset kuullottuvat, noin
6-8 min.
Lisää tomaatti, broilerin palat ja vesi. Mausta suolalla ja
pippurilla. Keitä 15 min. Lisää sitten joukkoon riisi ja kiehauta. Vähennä
sitten lämpöä ja hauduta noin 15 minuuttia. Lisää sitten joukkoon katkaravut,
persilja ja kevätsipuli. Sekoita varovasti ja hauduta vielä 10 minuuttia
peitettynä. Ota pois levyltä ja anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.