maanantai 25. helmikuuta 2013

Luumu-hirssileipä

Meillekin sitten hommattiin leipäkone. Se helpottaa huomattavasti gluteeniviljattomien leipien teossa. Niihin saa paljon paremman rakenteen leipäkoneen avulla. Yleiskoneella oli vaikea tehdä näin pieniä leipäannoksia, joten helpoin ratkaisu oli leipäkone. Tiedä sitten päätyykö se meillä turhakkeeksi, kun Neidin allergiat parantuvat. Toivottavasti ei, itse tehty leipä on hyvä asia, on se sitten tehty käsin tai koneella.

Luumulla sai leipään makeutta ja kuituja. Hirssi tuo hyvää rakennetta ja makua. Harmi vaan, että sitä on jauhona vaikea löytää. Tämä leipä on Neidin lempileipää. Hirssijauhoja on vaikea löytää. Virtasalmen Viljatuotteen valikoimiin ne kuuluvat, samoin niitä on mm. Hyvinvoinnin tavaratalossa.


Hirssi-luumuleipä leipäkoneella

3 dl hirssijauhoja
1 dl riisijauhoja
0,5 dl tapioka tärkkelystä
0,5 dl perunajauhoja
1 rkl luomuruokosokeria
1,5 tl kuivahiivaa
1 rkl öljyä
2 dl vettä
1 prk luumusosetta (Piltti/bona)

Mittaa ainekset leipäkoneeseen ja käynnistä ohjelma. Joissain leipäkoneissa on ohje, että sekoita gluteenittoman taikinan ainekset ensin toisessa kulhossa ja kaada vasta sitten koneeseen ja valitse ohjelma. Noudata oman koneesi ohjeita.

Huom! Kannattaa valita tarpeeksi pitkä ohjelma, jossa on pitkä vaivausaika.

5 kommenttia:

 1. Millä lämmöllä paistan uunissa ja paistosaika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kyllä en ole tehnyt tätä uunissa kertaakaan, vain leipäkoneella. Kokemukseni mukaan sanoisin paistolämpötilaksi 200 astetta ja aika on ehkä 30-45 minuuttia. (Aika on todella arvoitus, pahoitteluni.) Suosittelen paistamaan leivän vuoassa. En ehdi nyt kokeilemaan tekemistä ilman leipäkonetta, mutta seuraavaksi kun teen tätä leipää, kokeilen sitä ja kerron tässä ohjeessa miten kävi.

   Poista
 2. Eikö mitään nesteitä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Mihinköhän tästä on veden määrä kadonnut? Tai sitten olen kirjoittanut ohjeen ihan torkuksissa. Laitoin muistaakseni 2 dl vettä. Pahoittelut ettei se ollut listassa.

   Poista
  2. Kiitos nopeasta vastauksesta! "Harjoittelijaleipurina" ;) teen leipää sovellettuna parhaillaan.

   Poista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Suklaamartinien merkeissä Hyvää uutta vuotta!

Tämä vuosi oli varsin erilainen. Oli hyviä hetkiä, oli huonompia hetkiä, mutta kaikesta on kutakuinkin selvitty. Ensi vuoden odotuksia on mo...