lauantai 16. helmikuuta 2013

Paahtopaistia, uunikasviksia ja bearnaisekastiketta

Meillä herkuteltiin viime viikonloppuna. Tein paahtopaistia sekä uunikasviksia ja kaksi versiota bearnaisekastikkeesta. Uskokaa tai älkää, tein myös kastikkeen munattomana ja maidottomana.

 Onko raikkaampaa näkyä kuin iso kasa kasviksia?

Ensin paahtopaisti:

Ota paisti lämpenemään hyvissä ajoin. Paista kuivalla pannulla kauniin ruskeaksi. Laita se uunivuokaan ja laita paistolämpömittari lihan keskelle. Kypsennä 125 asteisessa uunissa halutun kypsyiseksi. 54-60 astetta. Meidän oli 54 asteinen.

Nyt sitten se mehevän lihan salaisuus: Hiero pintaan kypsennyksen jälkeen suola ja pippuri makusi mukaan. Kiedo paisti sitten voi- tai leivinpaperiin, sen jälkeen folioon ja sitten vielä 4-5 kerrosta sanomalehtipaperia päälle. Anna lihan levätä pari tuntia ja leikkaa vasta sitten.

Uunikasvikset:
Laita uunivuoan pohjalle öljyä. Siihen päälle haluamasi kasvikset paloina. (Meillä oli perunaa, porkkanaa, kesäkurpitsaa, punasipulia, tomaattia.) Mausta ripauksella suolaa, pippuria ja tuoreilla/kuivatuilla yrteillä. Mulla sattui olemaan basilikaa, sitä laitoin sitten. Rosmariini olisi ollut myös tosi hyvää. Valuta päälle vähän hunajaa tai ripottele pikkuisen luomuruokosokeria. Paista 200 asteessa 35-50 min, kunnes ovat kypsiä.

Bearnaise-kastike
Tätä pidetään usein vaikeana valmistaa. Todellisuudessa niin ei ole, kunhan vain muistaa ottaa voin/margariinin ajoissa lämpenemään ja on kärsivällinen vesihauteen kanssa. Maustamisessa parhaita olisivat tuoreet yrtit, mutta minulla oli nyt kuivattuja, viime kesän satoa. (Ensi kesää odotellessa...)

Mausteliemi:
1 salottisipuli silppuna
0,5 tl rakuunaa
0,5 tl kirveliä
0,5 tl persiljaa
2 laakerinlehteä
0,5 dl valkoviinietikkaa
1 dl vettä
suolaa, pippuria

Kuumenna kattila tai kasari. Sihauta kattilaan etikka, lisää sitten muut aineet. Anna kiehua puoleen. Siivilöi liemi.

Ensin munaton, maidoton versio: Sekoita reilu 1 rkl Orgramin No egg -korviketta 0,5 dl vettä/ soijakermaa. Kiehauta. Lisää tähän reilu 50 g maidotonta huoneenlämpöistä margariinia pieninä paloina koko ajan vatkaten. Mausta vielä pienellä sitruunamehutipalla. Tarkista maku.

Tavallinen: Laita kuumuutta kestävään kulhoon loppu mausteliemestä ja 3 keltuaista. Laita kulho vesikattilan päälle. Älä anna vesikattilan kiehua etteivät munat kypsy liian nopeasti. Sopiva lämpö on sellainen, että vesi poreilee. Vatkaa koko ajan keltuaisseosta kunnes se saostuu. Ota pois liedeltä. Lisää sitten nokare kerrallaan 100-150 g  voita joukkoon (lisää voita, kunnes koostumus on hyvä). Lisää tippa sitruunamehua. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, pippuria, rakuunaa.


Yläkuvassa tavallisen ruokavalion versio. Alakuvassa allergisen lapsen tarjoilu.

Tavallisesta kastikkeesta riittää ainakin neljälle, allergiaversiosta kahdelle.




Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...