maanantai 4. helmikuuta 2013

Miltei mahdoton tehtävä: Lasagne

No ehkä tuli vähän liioittelua otsikkoon, kun nykyään saa niin hyvin kaikkea gluteeniviljatonta ja maidotonta tuotetta. Loppujen lopuksi lasagnen teko sujui helposti. Makukin oli hyvä, ei tietenkään tavallisen lasagnen veroinen, mutta hyvä ollakseen niinkin erikoisruokavalioinen kuin meillä on. Uskoisin tämän kelpaavan muillekin kuin vain meidän neidille. Laitan mukaan myös tavallisen lasagnen ohjeen, helppo valmistaa koko perheelle samalla kertaa. Meillä ainakin syöminen sujuu paremmin, kun kaikilla on lautasella suurinpiirtein samanlaista ruokaa.



Maidoton ja viljaton lasagne
Tästä tulee pienehkö annos, riittää 3-4 ateriaan taaperolle, 1-2 annokseen aikuiselle.
(suluissa määrät, jos teet samalla kertaa normaalin lasagnen)

Lihakastike:
1 rkl ruokaöljyä (2 rkl)
250 g naudan jauhelihaa (700 g)
1 porkkana karkeana raasteena (3)
1 pieni sipuli silputtuna (2 tai 1 iso)
100 g tomaattimurskaa (400 g)
1 dl vettä (4 dl)
2 rkl ketsuppia (5 rkl)
oreganoa, basilikaa maun mukaan
ripaus paprikajauhetta
lipstikkasuolaa*, tavallinenkin käy
mustapippuria rouhittuna

Ruskista jauheliha öljyssä. Lisää ruskistamisen puolivälissä porkkana ja sipuli. Lisää lopuksi tomaattimurska, vesi ja mausteet. Maistele kastiketta ja mausta oman maun mukaan. Hauduttele sen aikaa, kun teet valkokastikkeen.

*Laitan myöhemmin ohjeen erilaisiin maustesuoloihin.

Valkokastike:
3 dl maustamatonta soijamaitoa
2 rkl luomu kastikesuurusta (gluteeniton maailma) + 4 rkl kylmää vettä
mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus jauhettua muskottipähkinää

Kiehauta soijamaito. Sekoita kylmään veteen kastikesuurus. Vatkaa suurus soijamaidon joukkoon, lisää mukaan mausteet.

Lasagnen kokoaminen:

Semperin gluteenittomia lasagnelevyjä
soijajuustoraastetta

Voitele vuoka maidottomalla margariinilla. Laita pohjalle tasaisesti lihakastiketta, sitten lasagnelevy, sitten lihakastiketta, valkokastiketta, lasagnelevy, lihakastike, valkokastike, lasagnelevy jne. Tee haluamasi määrä kerroksia. Päällimmäiseksi lasagnelevy, valkokastiketta ja soijajuustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa puolisen tuntia.

Tavallinen lasagne:







Jos teit ensin maidottoman ja viljattoman, niin sinulla on hyvä kastikepohja jo olemassa. Mausta sitä makusi mukaan lisää. Minä tykkään lorauttaa joukkoon chilikastiketta ja worcestershire-kastiketta.

Valkokastike:
50 g margariinia/voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
muskottipähkinää jauhettuna
mustapippuria
ripaus suolaa
muutama siivu cheddaria (italialaisen ruoan ystävät, älkää pyörtykö. Cheddar toimii tuossa.)
haluamaasi juustoraastetta 1-2 dl

Sulata kattilassa rasva. Ota pois hellalta ja sekoita vispilällä joukkoon jauho. Laita mukaan vähän kerrallaan maitoa. Sekoita aina tasaiseksi. Kun tämän tekee hitaasti ja maltilla, välttää paakut. Lisää maidosta loput. Mausta ja laita mukaan juusto. Nosta kastike takaisin hellalle ja kiehauta.

Kasaa lasagne samoin kuin ensimmäinenkin lasagne. Alle lihakastiketta ja päällimmäiseksi lasagnelevy, valkokastike ja juustoraaste. Paista 200 asteessa 30-40 min.

Tässä vielä kuva muutamasta erikoistuotteesta, joita käytin lasagnessa:




Joskus on vain helpompi etsiä hyllystä, kun tietää minkälaista hakee. Kaupassa nämä ovat "gluteenittomassa hyllyssä".

Vinkki: Raasta joukkoon omalle perheelle maistuvia juureksia. Saat helposti ujutettua lapsillekin kasviksia ruokavalioon. 





Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...